Адриан Филипов и Цветина Петрова за ролите си във „Влюбеният Шекспир“

„Влюбеният Шекспир” е премиера за България по драматизацията на Ли Хол върху филмовия сценарий на Марк Норман и Том Стопард, адаптация и постановка проф. Пламен Марков, сценография и костюми Мира Каланова, музика Калин Николов.
Първият премиерен спектакъл вече се игра на 21 януари, а следващият е на 24 януари от 19.00 ч., Основна сцена, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна.

Адриан Филипов – Уил/Шекспир
– Какво ще ни кажеш за Уил и Шекспир?
– Истината, само истината и нищо друго освен истината.
– Харесваш ли Джоузеф Файнс в същата роля във филма „Влюбеният Шекспир”?
– Да, харесвам го. Във филма ми допада не само той, там има съзвездие от добри актьори.
– Какъв основен акцент би извлякъл от сюжета?
– Това е пиеса за написването на пиесата „Ромео и Жулиета“, за театъра и всичко, което се случва в него, как се прави разпределението на ролите и т.н. Пиесата е много динамична, действията се случват на различни места, има характерни ярки персонажи.
– „Влюбеният Шекспир” е пиеса за и от Шекспир, нещо като Шекспир плюс. Това твоят свят ли е?
– Това е светът на всекиго от нас. Всички минават през подобни периоди от живота си – влюбване, раздели, разочарование… Представям си зрителите на „Влюбеният Шекспир” от различни възрасти. Хората на години вече са преживели това, за което разказва представлението, а на младите то тепърва им предстои. Надявам се всички да бъдат очаровани.

Цветина Петрова – Виола/Кент/Ромео/Жулиета
– Какво е усещането да си във „Влюбеният Шекспир”, да играеш театър в театъра, при това с няколко роли – Виола/Кент/Ромео/Жулиета?
– Наистина, страхотно е, когато можеш да влезеш в различни роли в един спектакъл. Предизвикателството е още по-голямо.
– Как преценяваш партньорството с колегите, с Гуинет Полтроу?
– Гуинет Полтроу не ми е партньор на сцената (смее се), но ми е партньор по някакъв начин в изграждането на образа. Иначе бандата е супер, компанията е супер, съществува хубава енергия по време на репетициите, а това винаги се отразява на резултата. Въобще атмосферата е страхотна.
– И е добре човек да е влюбен, дори да не е Шекспир?
– О, да. Винаги е добре да си влюбен. Маркес има една великолепна фраза: „Хората мислят, че спират да се влюбват, когато остареят, без да разбират, че остаряват, когато спират да се влюбват!“