АГ болница във Варна с добър старт за годината! 58 бебета проплакаха в първите дни на януари

През изминалата 2016 година в СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“ проплакаха 2268 бебета, като 1248 от тях са момчета и 1028 момичета. Общо 50 са многоплодните бременности, 3 от тях са тризнаци и 47 близнаци. През 2016 година са родени с 10 бебета повече в сравнение с 2015 година, но тенденцията спрямо предходните години е намаляване на раждаемостта, като през 2013 г. на бял свят са се появили 2436 бебета.

IMG_2061 emil kovachev
Най-младата родилка за 2016 г. е на 14 години, а най-възрастната на 47 г. Преждевременно родените деца са 298, което представлява 10-11% от общия брой на родените бебета.
Най-малкото бебе за 2016 г. е Теодор, който е роден в 25 г.с. и тежи едва 650 гр. След двумесечен престой в болницата, той е изписан и радва своето семейство.
От началото на годината до 11 януари в СБАГАЛ „ Проф. д-р Д. Стаматов“ на бял свят са се появили 58 бебета, 33 от тях момчета и 25 момичета. Според практикуващите в болницата специалисти това е много добро начало на годината за раждаемостта във Варна.
СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“ ЕООД” е втората по големина специализирана акушеро-гинекологична болница в България. Тя е регионалният център за Североизточна България, в който се намират всички основни звена и отделения. Болница е с над 40-годишна история. СБАГАЛ „Проф. д-р. Д. Стаматов – Варна“ ЕООД е акредитирана през 2013 г. с отлична оценка за срок от 5 години. Болничните отделения в нея съответстват на изискванията на националните медицински стандарти, както и на изискванията за квалификация и медицинско оборудване.
„Интерес представлява неонатологичното отделение, което е с трето ниво на компетентност, тоест всички недоносени деца и с други здравословни проблеми след раждането, идват при нас“, заяви доц. Д-р Емил Ковачев, изпълнителен директор на СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“.
– С какво се гордеете, доц. д-р Ковачев?
– Знаете ли, когато видиш едно бебе, недоносено, безпомощно и тежащо под 1000 гр., първият въпрос, който си задаваш, е: Каква е тази жажда за живот? Те са нашите малки герои, и аз заедно с моите колеги сме горди, че именно ние му помагаме да направи своите първи „крачки” по пътя си.
– Колко бебенца са се родили с Ваша помощ?
– Стотици са бебетата, които съм изродил, но по-важни от точната бройка са радостта и удовлетворението, когато срещна майка и вече порасналото й бебе и чуя отново думите на благодарност.
– Как градите доверието на бъдещите майки?
– С помощта на моите колеги, които, смея да твърдя, са имена в акушерството и гинекологията, се опитваме да говорим с бъдещите майки, да разберем какво ги вълнува, както и да дадем адекватни отговори на техните страхове. Бременността е нещо ново в живота на една жена и ние се опитваме да й дадем необходимата морална подкрепа. Също така при нас бъдещите майки могат в определен ден от седмицата, наречен Ден на отворените врати, да посетят болницата, да се запознаят с условията и да получат ценни съвети относно раждането и кърменето.
– Защо жените трябва да изберат да родят детето си във вашата болница?
– Всяко раждане крие рискове, в едни случаи си подготвен за тях, в други е въпрос на минути да вземеш решение и да направиш най-доброто в името на детския живот и живота на майката. Още веднъж подчертавам, че при нас се намира неонатологично отделение с най-висока акредитация от III ниво на компетентност за интензивно лечение. Тук има условия да се овладеят навреме възникнали проблеми, както по отношение на родилката, така и по отношение на новороденото.
И не на последно място, искам да поздравя всички мои колеги с бъдещия професионален празник. Желая им много здраве, професионални и лични успехи. Нашата професия е най-благородната, защото даряването на нов живот е изключително предизвикателство. Желая на нашите колеги, всички акушеро-гинеколози и акушерки щастлива и ползотворна 2017 година. На този ден празник имат не само акушеро-гинеколози и акушерки, а и всички детски учителки, педагози и хора, които се занимават с отглеждането и възпитанието на нашите деца. Честит празник на всички!
На 21 януари от 10,30 ч. във фоайето на СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“ ще се проведе ритуал за празника Бабинден.