Абсурди се изправят на пътя на туристите във Варна

Веселин Златков

300 хиляди карти на Варна ще бъдат раздадени безплатно на туристите в големите летни курорти, това се похвалиха миналата седмица от община Варна. Идеята е наистина добра и полезна, без съмнение. Това обаче ни накара да си зададем въпроса как се ориентират останалите туристи, които по някакъв начин не са се снабдили с карта на града ни предварително?
Варианти, разбира се, има много – от приложение на телефона, до старомодното, но винаги полезно питане, с което, както знаем от старата пословица, „и до Цариград се стига“. Излишни ли са тогава закачените на публични места карти на града? Вероятно не, защото те вършат чудесна работа във всички уредени туристически градове по света. Във Варна обаче някои от тези карти изглеждат не просто непотребни, а направо грозни.

 
Причината за това са преди всичко вандалските посегателства, като картата до сградата на Стоматологията на бул. „Съборни“ дава най-точна представа колко може да бъде увредена общинската собственост.


Друга проблемна карта е може би най-голямата такава във Варна, разположена до козирката срещу Катедралата. Тук положението всъщност е 50/50 – от едната страна карта има, от другата – извитата витрина си остава разбита от години, а вече и самият план на града е заличен.
Примери за проблеми с ориентацията може да се дадат не само за посоките, а и за културния календар на Варна. Достатъчно е да се погледнат някои от афишарниците, които изглеждат абсурдно, след като дълго време никой не ги е освободил от пластовете хартия и лепило.
Модерно решение предлагат съвременни съоръжения, при които афишите се поставят зад стъкло. Такова има до сградата на община Варна. Явно обаче тук някой… вероятно е изгубил ключа от витрината, защото в нея все още се мъдри програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ от миналата година. А като няма кой да отвори модерния афишарник, решението се оказва просто – върху него плакатите се лепят, все едно е обикновено табло за обяви.
Трябва да подчертаем, че репортерските впечатления, които споделяме с вас, вече бяха публикувани миналата седмица в най-четеното варненско интернет издание „Петел.бг“. След публикацията, която явно е направила впечатление на градската управа, някои от споменатите абсурди набързо бяха оправени. Някои, но далеч не всички.