Russia Today: Втори миноносец на САЩ в Черно море е неприятелски сигнал

 

От неделя до 22 февруари на неофициално рутинно посещение във Варна щe бъде ескадреният миноносец USS CARNЕY от състава на ВМС на САЩ, научи Moreto.net.
Командир на кораба е капитан II ранг Питър Халворсен. По време на визитата членове на екипажа ще извършат благотворителна дейност в детска градина „Александър Пушкин”.
Два американски бойни кораба влязоха в Черно море в събота, предаде ТАСС. Първи бе миноносецът „Рос“, а часове по-късно към него се присъедини и „Карни“.Това са потвърдили от Шести американски флот на военноморските сили. Корабите са изпратени с мисия по сигурността.
Решението е взето предварително и не е в отговор на нечии действия, са допълнили от там.
Съгласно разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. , военните кораби на страните извън Черно море в мирно време могат да останат за не повече от 21 дни, припомня агенцията.
Членът на обществения съвет при руското министерство на отбраната и главен редактор на списание „Национална отбрана“ Игор Коротченко излезе пред Russia Today с коментар относно това, че в Черно море са влезли два ескадрени миноносци на ВМС на САЩ „Карни“ и „Рос“.
„Отчитайки, че според конвенцията от Монтрьо тези кораби не могат да се намират на постоянна основа, те постоянно навлизат в Черно море, за да може в акваторията на Черно море във всеки момент да има носител на крилати ракети „Томахоук“. Това е форма на военно-политическо присъствие и неприятелски сигнал, насочен към Москва“, смята Коротченко, цитиран от „Фокус“ .
Той допълни, че ескадрените миноносци ще бъдат следени. „При всеки случай носителят на въпросното въоръжение в акваторията на Черно море е обект, представляващ опасност. Разбира се, той се следи от силите на въздушното и електронното разузнаване. Имаме разгърната групировка на силите на ПВО, в частност С-400, която винаги се намира в бойна готовност, макар и непосредствена заплаха да няма. Въпреки това от военно-политическа гледна точка това е явно неприятелски жест за Москва от страна на Вашингтон“, заключи експертът. По-рано бе съобщено, че ескадреният миноносец „Карни“ се е присъединил към ескадрения миноносец „Рос“, намиращ се в Черно море, „за провеждането на морски операции по сигурността“.