MJam и jaZZSketch: Свежо културно пробуждане изпълва Варна с джазово вдъхновение

MJam е най-приятната изненада в артистичния живот на Варна от дълго време насам.  Музикалното събитие се появи в сезона, когато хоризонтът се губи и морето и небето се сливат в обща сивота. Но най-неочаквано то доказа, че варненската култура е много любопитно „животно“. Напук на всичко, тя не обича да спи зимен сън. След оглушителната  шумотевица на лятото, творческият дух на града просто намира по-тихи и по-уютни места, където може спокойно да пулсира до следващата пролет, за да избухне отново.
MJam всъщност не се влияе от сезоните. Това едновременно традиционно и новаторско събитие, което малко по малко увлича след себе си още прояви, хора, инициативи, а сигурно в скоро време и издания.

24 - Muzika4
Всичко започва с в главата на известния варненски китарист Чавдар Гочев – Чарли: „Идеята винаги е витаела във въздуха, не се е родила отведнъж. Мислех си, че е крайно време музикантите, които се занимават с джаз във Варна, да имат сцена за изява. Направих едно проучване между колегите и се оказа, че в понеделник никой няма участие, всеки е свободен и с удоволствие би дошъл да свири. Така се стигна до решението джем сешъните да са в понеделник, така дойде и името Monday (на английски – понеделник) Jam, или за по-кратко – MJam”.
Ефектът още от първите издания на музикалната проява е поразителен. На свободната сцена в клуб „Ментол“, който съвсем естествено се превръща в домакин на джем сешъните, се появяват все повече и повече изпълнители. Привлича ги възможността спонтанно да изразяват себе си в най-свободната музикална форма – джаза.

24 - Muzika3
Някак логично, макар и малко неочаквано, MJam се превърна в основа на съвсем нова и доста нетрадиционна проява на варненските художници. Увлечени от ентусиазма и импровизациите на музикантите, те започнаха паралелно свой „джем“ по масите и столовете в клуба. По-точното название е пленер, който съпътства музикалните срещи в понеделниците. Така се роди още една оригинална артистична проява – jaZZSketch.

Майстори на щриха улавят вибрацията на музиката

24 - Muzika5

Докато музикантите свирят, художниците ги рисуват – така най-лесно може да се обясни какво представлява симбиозата между двете събития, която става все по-устойчива. Както при всички лесни обяснения, това далеч не казва всичко.
Скечът е жанр, който изисква от художника концентрация, умения и заедно с това фантазия. В това отношение той много прилича на джазовата импровизация. В основата на това зимно „пробуждане“ на художниците е Димитър Трайчев – творец, в чиито произведения джазът присъства и като усещане, и като тема.

24 - Muzika2
„Димитър Трайчев е основата на jaZZSketch. Веднага го измисли, каза: „Ей сега ще викнем и художниците! Те ще рисуват скечове, докато вие свирите“. Аз всъщност не знаех нищо за  тази идея, която започна още от второто или третото издание на джема. Той акумулира и основната група художници, които идват да ни рисуват. След това рисунките се появиха като визуален вариант на събитието във фейсбук благодарение на Мила Петкова“, разказва Чавдар Гочев – Чарли.
В момента  MJam и jaZZSketch съществуват и се развиват паралелно благодарение на вече оформения екип Чавдар Гочев – Чарли, Мила Петкова, Цветан Момчилов, Доротея Хаджидимитрова и фотографа Христомир Свобода, който запечатва в кадри емоцията от досегашните срещи в понеделник.
Целта на MJam е да бъде независим, да пътува, да се появява и в други точки и места. „Градът ни не е толкова малък. Просто има неща в културата, които малко са ръждясали и клеясали и трябва малко да се смажат. Капацитета го има – и като публика, и като музиканти“, заявява с ентусиазъм инициаторът на проявата Чавдар Гочев – Чарли.
На 16 май  предстои ново издание на  MJam и jaZZSketch, този път в галерия „Графит“. Музикантите и художниците се надяват това да е началото на ново ниво в развитието на проекта.