In memoriam: Почина главният режисьор на Варненска опера Кузман Попов

На 30.10.2020 главният режисьор на Варненска опера Кузман Попов трябваше да навърши 78 години. Само часове преди това той е починал, това съобщи директорът на операта Даниела Димова. Ето какво добавя още Димова с съобщението за тъжната вест:

„Остави ни огромно творческо богатство, незабравимо личностно присъствие, отдаденост и най-високи стандарти в изкуството! Да е светъл пътят му към другите светове, завинаги ще е в сърцата ни и в театъра! Напусна този свят след не дълго боледуване, в дома на дъщеря си Мариана в Хамбург, обгрижен от най-близките в семейството си. Изказвам най- дълбоките си съболезнования на съпругата му Руми и на Мариана! Кузи, завинаги си в сърцата ни! Мир на душата ти!“

Кузман Попов завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство в класа на проф. Филип Филипов и проф. Сашо Стоянов. През 1971/72 год. специализира оперна режисура в Комише опер в Берлин и при проф. В.Фелзенщайн и Г.Фридрих.

След завръщането си в България е назначен за режисьор във Варненска опера.

В творческата биография на Кузман Попов фигурират реализациите на 10 драматични и над 100 оперни произведения, а също така и значителен брой музикални предавания в Българската национална телевизия.

С негови постановки на оперите „Симоне Боканегра“, „Бал с маски“, „Тоска“, „Отело“, „Травиата“, „Макбет“, „Аида“ и др., Варненската опера успешно е участвала в Националните прегледи на оперното и балетно изкуство, където нееднократно печели награди и в международни музикални фестивали и е гастролирала на сцените в Испания, Италия, Гърция, Египет, Русия и др.

Кузман Попов е постановчик на операта „Травиата“ специално за откриването на новия Оперен театър в Кайро, където поставя още „Трубадур“ и „Бохеми“.

През 1997 год. режисьорът гостува заедно с Пловдивска опера на сцената на Дойчеопер в Берлин с постановки на оперите „Княз Игор“ и „Ернани“, а през 1998 год. в сътрудничество с известния сценограф Владимир Василиев поставя „Кармен“ на сцената на Националната опера в Анкара. Кузман Попов е реализирал свои постановки на сцените на оперите в България, Турция, Египет, Гърция, Башкирия, Македония и др.

Висока е оценката на българската и чуждестранна критика за творческите постижения на Кузман Попов, получил редица награди за своето майсторство.

За цялостното си творчество и принос в музикално-сценичното изкуство на България е удостоен двукратно с награда “Варна”. Постановката му на “Едип цар” във Варненската опера е оценена като най-добрата оперна постановка за 1995 година. Номиниран е два пъти за “Кристална лира”, а през 2002 г. е награден със “Златна лира” във връзка с юбилейната му 60-годишнина. През 2017 Кузман Попов беше удостоен с почетен знак на Варна с лента по случай неговия 75-годишен юбилей и 50 години творческа дейност.