IN MEMORIAM: Напусна ни Емилия Милкова, успешен директор на библиотеката и депутат

Емилия Милкова, депутат от 44-ото Народно събрание от групата на ГЕРБ, уважаван и успешен директор на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ напусна този свят в последния ден на март. Причината за смъртта ѝ е COVID-19, това разкри областният управител Стоян Пасев. “Беше настанена в МБАЛ “Св. Анна“ в много тежко състояние, интубирана беше веднага, лекарите се бориха четири дни за живота ѝ, но не успяха да я спасят”, каза Пасев.

Емилия Милкова е родена на 23 февруари 1964 г. в гр. Добрич. Завършва немска езикова гимназия и образователна степен бакалавър в ДБИ, София – специалност „Библиотекознание и библиография”. Завършва и магистърска степен във ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий” – специалност „История”. През 2013 г. придобива степен Доктор по „Книгознание, библиотекознание, библиография”. Нейните колеги от Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ написаха:

„Повече от 25 години тя бе наш колега, ръководител и приятел, устремена с цялата си енергия, упоритост и решителност за осъществяване мисията на библиотеките. Тя даде посоката на развитие на библиотеката в най-динамичните технологични години с визията и усещането към новото, модерното и иновативното в полза на четящите хора! Сбогом, госпожо Милкова!“