90 филма и световни звезди в 24-ия фестивал „Любовта е лудост”

 

Около 90 са филмите, които ще видим в 24-ото издание на кинофестивала „Любовта е лудост”, съобщи неговият художествен директор Александър Грозев.
През 2016-а кинопрегледът ще стартира на 26 август и ще продължи до 4 септември, уточняват организаторите.
Голямата награда за принос в българското кино тази година ще получи актрисата Доротея Тончева. Предвидени са няколко документални филма, както и богата българска програма с най-новите произведения на родни сценаристи. Ще бъдат представени филми от цял свят, както и много копродукции.
Участието си в журито засега са потвърдили трима световни творци – сценаристът на филма „Никой не иска нощта“, копродукция между Испания, Франция и България, Мигел Барош. С „Никой не иска нощта“, миналата година, беше открит фестивала в Берлин. Друг член на журито е италианският кинокритик и журналист Микеланджело Месина, директор на интересен филмов фестивал в Италия – Ишия.
Третият потвърдил е арменският режисьор Харутюн Хачатрян – директор на филмов фестивал в Ереван.
Една от темите, които ще бъдат засегнати в кинофестивала, е тази за мигрантите. Ще видим и филми с награди от световни фестивали.
Водят се преговори със световни звезди, които да гостуват на фестивала, но организаторите още не издават имената им до окончателното потвърждение.
Страните, които ще участват за пръв път със свои продукции, са Чили и Казахстан.
Прожекциите ще се провеждат на няколко места в града – в залите на ФКЦ, в община Варна и в хотел „Интернационал”, издават от организационния комитет месеци преди голямото събитие.

Александър Грозев, артистичен директор
Преговаряме с голяма звезда, няма да казвам, че Сталоун ще дойде

„В програмата на фестивала са включени два документални филма – посветени на актрисата Гинка Станчева и на актьора и режисьор Иван Андонов. Ще почетем и 90-годишнина от рождението на режисьора Христо Христов, за това ще има филми, свързани с неговото творчество.
Получихме предложение от Полша да включим в конкурсната програма продължението на филма „Писма до Дядо Коледа“. Преди три години тази продукция получи награда от нашия фестивал.
Една от изненадите е новият филм на режисьора на „Корави старчета“ Ивайло Пенчев. Неговият нов проект „Летовници“ е комедия с участието на актьорите Анета Сотирова, Филип Аврамов, Георги Мамалев, Китодар Тодоров, Станимир Гъмов и други. Сюжетът е морски, действието се развива в хотел.
В конкурсната програма, която традиционно включва 12 филма, ще покажем испанския филм на режисьорката Даниела Ортис „Булката“ по творчеството на Федерико Гарсия Лорка. Даниела Ортис също е участвала с филм на предишно издание на МФФ „Любовта е лудост“.
В конкурсната програма е включен белгийски филм с участието на Лидия Инджова – „Хотел Проблемски“, който е показван на фестивала в Ротердам.
Предвидена е панорама с най-добрите романтични филми на полския режисьор Анджей Вайда по повод неговата 90-годишнина. Засега няма да казвам, че ще идва Силвестър Сталоун, но преговаряме със световни кино звезди, които да гостуват на фестивала”, издаде в шегаджийски тон директорът на събитието.