90 години ММФ „Варненско лято“: Първият музикален фестивал представя уникална юбилейна програма

Изключителна и напълно достойна за световен музикален фестивал с 90-годишна история ще е програмата на „Варненско лято“ тази година. Юбилейното му издание ще събере в българската морска столица истински величия на класическата музика и сценичните изкуства. Програмата включва уникални концерти и спектакли от 18 юни до 24 септември, като към традиционните музикални сцени се прибавя и още една – аулата на Икономически университет – Варна.
Голямата звезда на юбилейното издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ е Жорди Савал, световно признатият корифей на бароковата музика и носител на „Грами“. Той има огромна роля за популярността на старинната музика в последните десетилетия и една от личностите, които оформят свиренето на антични инструменти като отделен жанр с голяма аудитория по цял свят. Жорди Савал ще представи във Варна програма, наречена „Виолите на Луи ХІV”, а концертът му ще бъде след 20 септември.
Друга световна знаменитост – Юри Башмет, се завръща на варненска сцена заедно с „Московски солисти“ в 25-ия сезон на този невероятен музикален състав. За да присъстват на „Варненско лято“, виртуозите са отменили свой концерт в Москва, признаха с гордост организаторите на фестивала.

17 - Varnensko Ljato 2
Шест премиери, едната от които е световна, са включени в сценичния модул на „Варненско лято“, който ще представи опера, балет и мюзикъл под открито небе в Летния театър. За първи път в света, точно на варненския фестивал, публиката ще чуе мюзикъла на Ив Деска „Граф Монте Кристо“. Деска е едно от големите имена в Холивуд, автор е на песни за Елвис Пресли и Селин Дион. С този спектакъл на 28 юни Варна ще стане първият български град, в който се е състояла световна премиера на мюзикъл.
За един от спектаклите се очаква в града ни да пристигнат голяма група фенове, вероятно от най-различни краища на Европа и света, сподели шефът на Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Даниела Димова. Това е „агитката“, която следва стъпките на оперната звезда Карло Коломбара, който ще се изяви за пръв път на сцената на Летния театър в операта на Верди „Силата на съдбата“.
Програмата на ММФ „Варненско лято“ е изключително богата и разнообразна, в нея отново ще бъде включена Международната лятна академия, Музикалната лаборатория за изпълнители, свързани с Варна, както и концерти, показващи допирните точки на класиката  с джаза, поп и етно музиката.
90 години след началото си „Варненско лято“ продължава да е верен на завета на основателите си: „Да покажем на варненци най-доброто от българската и световната музикална сцена“, заявяват с гордост организаторите му от община Варна. Най-старият български музикален фестивал започва през 1926 година с идеята да постави на ново ниво културния живот в града и да рекламира туризма, който през същата година започва да се развива активно с появата на Морските бани.