90 години ММФ „Варненско лято“: Музикалното лято продължава с бароков септември

Международният музикален фестивал „Варненско лято 2016“, който тази година отбелязва своята 90-годишнина с изключително наситена програма, ще има своята поанта в края на септември. За пръв път в историята си най-дългогодишният български фестивал продължава толкова дълго – 100 дни. Достойният финал на този голям и  вълнуващ музикален сезон ще сложи специалният модул, посветен на изкуството на Барока и Ренесанса. На концертния подиум ще излязат три изявени състава за старинна музика – Хелзинкското бароково трио, групата на легендарния Жорди Савал и знаменития „Кончерто де Кавалиери“.

15 - Muzika - Andrea Di Mario
Ансамбли за старинна музика гостуват на фестивала от десетилетия и винаги предизвикват изключителен интерес у публиката, защото представят по уникален, атрактивен и често театрализиран начин изкуството на отминали епохи с техния оригинален инструментариум. Всеки концерт е проникновено пътуване във времето,  разкриващо неговия дух, нрави и емоции.
Концертите ще бъдат в новоразработеното фестивално пространство – Аулата на Икономическия университет – Варна, която варненските меломани вече приеха добре като зала за камерно музициране. Началният час на всички концерти е 19.
Първият концерт е на 22 септември, когато на сцената ще излезе хелзинкското бароково трио, което има българска връзка и е ценено от меломаните у нас. Общото между тримата музиканти – Aапо Хакинен (клавесин) от Финландия, Димитър Маринкев (барокова флейта) от България и Дора Астерстад (барокова цигулка) от Швеция, също с български произход, е, че още от ученическите си години те се посвещават на старинната музика. Учат в едни и същи университети в Европа и там ги събира любовта им към изкуството на миналите епохи, но и тримата музиканти имат и самостоятелна концертна дейност както в родните си страни, така и по световните сцени. Във Варна триото ще представи богата програма от творби на Вивалди – Соната в ре мажор за флейта, цигулка и клавесин RV 84; Фр. Бенда – Соната IV за цигулка и клавесин в ла минор; Й. С. Бах – Фантазия в до минор за клавесин; Ф. Рихтер – Соната VI в сол минор за флейта и клавесин; Й. С. Бах – Соната в до мажор за флейта и клавесин, и К. Ф. Ем. Бах – Соната в сол мажор за флейта, цигулка и клавесин.
Билети за концерта се продават във Фестивалния и конгресен център: http://fccvarna.bg/събитие/90-години-ммф-варненско-лято-2016-хелзинкско-бароково-трио
На 23 септември пристига голямата звезда, която ще постави най-очакваните финални акорди на музикалното лято – Жорди Савал – световнопризнатият испанец, виртуоз на виола да гамба – исторически струнен инструмент с дълбок чувствен звук, който наподобява днешното виолончело.

Aapo Hakkinen Photo Marco Borggreve

Aapo Hakkinen
Photo Marco Borggreve

Маестро Савал ще излезе на сцената на Аулата със своите колеги – Филип Пиерло – виола да гамба, Пиер Aнтай – клавесин, и Ролф Лислеванд – теорба, разновидност на лютнята, и китара. Проектът на четиримата музиканти е под мотото „Жорди Савал – Виолите на Луи XIV“. Ще чуем творби от Марен Маре (1656–1728) – Prelude, Muzettes, La Sautillante; Жан дьо Сент-Коломб (около 1640–1700) – Concert a deux violes égales: Tombeau les Regrets; отново Марен Маре – Suite d’un Gout Etranger; Франсоа Купрен (1668–1733) – Plainte pour les Violes (Les Gouts Reunis). Интересен факт, свързващ първите два концерта от финалния фестивален модул, е че клавесинистът Пиер Антаи от ансамбъла на Савал е учител на Аапо Хакинен от Хелзинкското бароково трио.
Жорди Савал (1941) е каталунски цигулар, композитор и диригент. Съвременен рицар на духа. Завършва виолончело в Барселона, но разбира, че не това е неговият инструмент, и се обръща към виола да гамба и старинната музика. Десетилетия наред изучава, издирва, изследва и съживява стотици произведения от минали епохи и ги представя на концертния подиум. Записва и издава над 200 албума с музика от Средновековието, Ренесанса и Барока. Носител на многобройни музикални награди, сред които и „Грами“. Всичко това го превръща в една от знаковите личности, които променят отношението на нашите съвременници към музикалната история.

На 24 септември, след това уникално пътешествие из френския барок, публиката ще поеме към Италия. Не по-малко интригуващ е този последен концерт на тазгодишния Международен музикален фестивал „Варненско лято“ – „Тромпет страваганца – пътуване в италианския барок“ с „Ансамбъл Кавалиери”. Концертът се осъществява с любезното съдействие на Италианския културен институт в София.
Екстравагантният бароков тромпет ще бъде в ръцете на виртуоза Андреа ди Марио. Той заедно с Франческа Викари – цигулка, Паоло Пероне – цигулка, Пиеро Маса – виола, Джоеле Гусберти – виолончело, Лука Кола – контрабас, и Марчело ди Лиза – клавесинист и диригент, ще изпълнят произведения от Томазо Албинони – Синфония за тромпет и струнни, Антонио Вивалди – Концерт за струнни, Джузепе Торели – Синфония за тромпет и струнни, Арканджело Корели – Кончерто гросо опус 6 № 4, Джузепе Торели – Соната за тромпет и струнни, Арканджело Корели – Кончерто гросо опус 6 № 8, Антонио Вивалди – Концерт за две цигулки и струнни (из „Л’Естро Армонико” опус 3, № 5), Георг Фридрих Хендел – Сюита за тромпет и струнни.

Тка и в своите последни три вечери Международният музикален фестивал „Варненско лято“ 2016 ще ни припомни, че за стойностното изкуство няма граници нито в пространството, нито във времето, че хората и преди, и сега, се разбират, когато говорят на един и същ език – езика на музиката.

Нина Локмаджиева