Разкритие след проверка: Кой плаща предизборната й обиколка на Цецка Цачева?

RNS

Всички ние плащаме предизборната обиколка на кандидата за президент на ГЕРБ – Цецка Цачева, и на Цветан Цветанов из страната чрез НСО. За сметка на бюджета на специализираната служба са двете коли, с които пътува Цачева, персоналният автомобил на Цветан Цветанов, командировъчните на шофьори и охрана, както и горивото на нейното ВМW и джипа „Тойота“, който е част от кортежа й, на неговия автомобил, амортизацията на колите, както и нощувките на служителите на НСО по хотели през целия период от време. Отделно и на всички нейни събития полицията е ангажирана да осигурява външния периметър за сигурността на провеждането му, съобщава електронното издание RNS. „Народно дело Седмицата“ публикува материала под  собствено заглавие, но без намеса в основния текст.

Цачева обяви, минути след като бе издигната за кандидат за президент на управляващата партия, че излиза отпуск за времето на предизборната кампания.
„Прецених, че не е морално да бъда и едното и другото!“, разясни тя, след което се оказа, че Цачева не се е лишила от нито една от привилегиите си като председател на НС по време на предизборна кампания. Бюджетът на НСО за 2016 г. бе определен в края на миналата на рекордните 34 млн.лв., като увеличението се с 2,5 млн. лв.
Преди дни Цачева каза, че този път кампанията на ГЕРБ ще е икономична и това до голяма степен отговаря на истината, тъй като за самата партия има сериозно перо икономи, компенсирани през НСО. Ще стигнем до всички хора, категорична бе Цачева и не излъга, но не каза за чия сметка е това.
Всеки ден в медиите се тиражират платени публикации на ГЕРБ за това в кои градове, села и паланки са била Цачева, Манушев и Цветанов. Споделят се и мъдрите им мисли пред симпатизантите.
До всички тези населени места и до всички желаещи да видат тройката, за разлика от всички останали кандидати плаща целокупния български народ, включително и тези, които никога не биха гласували нито за Цачева, нито за когото и да е. В същото привилегировано положение е и Цветан Цветанов, който като шеф на парламентарната група на ГЕРБ разполага с персонален автомобил от НСО,  охрана, шофьор, бензин, командировъчни и нощувки за цялата тази кохорта.
Пресаташето на НСО преди минути заяви пред репортер на RNS високомерно, че: Да, има си закон за НСО и г-жа Цачева е охранявана и возена даже и по време на отпуската й. След въпрос кой зарежда гориво в колите й, въпросното пресаташе изпадна в истерия и разясни, че не може да отговаря така на такива въпроси, защото били военизирана структура, че ще отговори на това питане само след писменото му задаване.
Проверка RNS установи, че пак по цитирания от пресаташето Закон за НСО никоя няма право да наема техни екипи за охрана, нито да налива за своя сметка гориво.
По отношение на охраняването през отпуската, сме длъжни да уточним, че не е все едно да си отпуск и в преиздборна кампания. Защото отпускът не предвижда обиколка из села и паланки на Цачева и Цветанов, както и на охраната им – ведно с прехрана и нощувки.
RNS не се наема да коментира дали „пропускът“ да се фиксира какво точно значи „отпуск“ в случая на Цачева, е случаен или умишлено допуснат.
Резултатът от него е ясен – освен над 1 млн. лв. държавна субсидия, която ГЕРБ получават всеки месец от последните парламентарни избори до провеждането на нови, техните кандидати са привилегировани да са изцяло на наша издръжка и изцяло облагодетелствани за сметка на нас и останалите кандидати за президент.
Тъй като в България законите често не са „доизкусурени“, а често най-високите етажи на политическата класа са далеч от елементарните морални принципи, е редно да се припомнят няколко елементарни истини:
– когато си готин и много те харесва народа, не ходиш с охрани, такава служба като родното НСО, раздута до идиотщина, няма в никоя друга европейска държава;
– когато си готин знаеш, че не трябва да лъжеш, защото така тези, които те харесват, ще спрат да го правят;
– не лъжеш и защото знаеш, че не е достойно за самия теб да го правиш;
– наемаш си частна фирма с коли и охрана, за да покажеш, че не се възползваш от ситуацията за сметка на избирателя и оборваш предположението, че си избран за кандидат-президент точно заради икономията, която би реализирал на партията, а не заради безспорните ти качества;
– когато си спечелил убедително местни избори преди година с над 60 %, когато уверяваш, че водиш национално отговорна и социална политика, не предполагаш, че ще има балотаж, сигурен си, че на първи тур ще победиш, също като на местните избори и на парламентарните 2 г. по-рано.
RNS ще изпрати въпроси по Закона за достъп до обществена информация до НС, щаба на ГЕРБ, омбудсмана на Република България и НСО, за да получи официален отговор какво и колко са ни стрували воаяжите на Цецка и Цветанов из родината. Когато и да бъдат получени отговорите, читателите ни ще бъдат информирани за съдържанието им.