70 години Хор на корабостроителите “Лидия Душек“ във Варна

 

Веска Янева

Това е заглавието на прекрасна книга, представена от нейната авторка доц. Велина Йонкова в читалище „Варненски будители“ в морската столица. С много възхищение и любов тя разказва богатата история на един от най-добрите български хорови състави.

Началото е поставено през далечната 1947 год., от двадесетина ентусиазирани корабостроители с ръководител Мавроди Петков. През следващите десетилетия съставът бързо се развива и достига висотата на международно признание.

Благодарение на всеотдайността и неуморната работа на диригенти като Влади Анастасов, Борислав Иванов – оценени и в чужбина в периода 1957 – 1981 год хорът участва в безброй фестивали, концерти и турнета в страната и в Европа и навсякъде печели награди и овациите на публиката. През 1973 год. Получи орден „Кирил и Методий“.

От 1981 год. Диригент на хоровата формация става Лидия Душек, а хормайстор е Анелия Събева. С настойчивост, упоритост и изключителен труд, те превръщат хора във формация с прецизна звучност, темброва красота, мощ и финес. Към репертоара те прибавят ортодоксална музика, което отваря нови хоризонти за състава.

Следват участия в богослужения у нас и в чужбина – Швейцария, Германия, Гърция, Словения, Чехия, Полша, Румъния, Русия, Украйна. Навсякъде хорът е посрещнат с възторжени аплодисменти и покани за нови срещи.

След кончината на Лидия Душек той приема нейното име, а за славата му продължават да работят диригентите Нели Страдахска и Анелия Събева. Богатата история на хора е илюстрирана с много снимки и извадки от статии в различни печатни издания у нас и в чужбина.