7 изоставени недоносени бебета са починали за година във Варна

През изминалата година във Варна са починали 7 недоносени бебета, поверени на грижата на социалните. Причината – тежки увреждания на различни органи, съобщи електронното издание „Морето.нет“. В нито един от случаите обаче не е доказано, че смъртните случаи са свързани с лоша грижа, а напротив – от Дома за медикосоциални грижи във „Виница“ са направили всичко възможно да удължат живота на новородените, увери за Moreto.net директорът на местната Агенция за закрила на детето Анна Конукова.
Тя коментира, че през последните години все по-често в морската столица се раждат недоносени деца с критично ниско тегло. Тежките увреждания, развити впоследствие обаче, били и причината за фатален край при някои от бебетата.
По думите на Анна Конукова, през 2016-а са регистрирани и два смъртни случая в центрове за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) в морската столица. 18-годишен ученик от центъра в квартал „Изгрев“ издъхнал през март от аневризма в мозъка.
Вторият случай е на дете от ЦНСТ във „Владиславово“. То е починало през септември вследствие на множеството увреждания, които имало. Във връзка с последния сигнал е проведена и съвместна проверка от експерти на Регионалната здравна инспекция и Агенцията за закрила на детето. Нарушения обаче не са открити, въпреки че се появили слухове, че децата не са гледани добре, добави Анна Конукова.