Варненска победа на 36-ото рали „Сливен“

 

Даниел Попов получи приза „Тодор Славов“

Пламен Стайков и варненецът Давид  Кварацхелия (Давидоне) с „Мицубиши Лансър Ево 9” спечелиха завършилото 36-ото рали „Сливен“. На второ място се класираха победителите от рали „България” Рашид ал Кетби (ОАЕ) и Карина Хеперле (Германия) с „Форд Фиеста R5”, а на трето място – Мартин Сурилов и Здравко Здравков с „Мицубиши Лансър Ево 9”.
Стайков и Кварацхелия спечелиха 9 от 13-те скоростни етапа в Сливенския балкан, оставяйки след себе си Рашид ал Кетби/Карина Хеперле (ОАЕ, Форд Фиеста R5) на 1:48.6. мин и Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Стари столици, Мицубиши Лансър Ево 9) – на 2:45.6.
Рашид ал Кенби взе три отсечки Сливен 1, Качулка 2 и Бяла, а атрактивният румънски екипаж Порчещиану/Дан Добре (Рум., Мицубиши Лансър Ево 9) завъртя най-бързо двата тура на Сливен 2 – 3:07.0 мин.

31_2
След 422.68 километра преход и 185.92 състезателни километра Стайков/Кварацхелия финишираха с общо време от 1.43:42.1 ч., а със спечелените от Сливен точки взеха още по-голяма преднина в първенството, два кръга преди финала.
След финала на заключителната пресконференция в пресцентъра на ралито победителите споделиха: „Бяхме се подготвили много добре, защото знаем, че Сливенският балкан е много опасен”. „Изключително съм щастлив, че имах добра битка с моите конкуренти и всичко приключи без инциденти,” заяви победителят в рали „Сливен” 2016 Пламен Стайков. „Нямам думи да опиша радостта си”, заяви варненецът Давид Кварацхелия. Пламен е много добър пилот. Следващото ни рали е в края на месеца – рали „Сърбия”.
Вторият в класирането Рашид ал Кетби благодари на Стайков и Давидоне за конкурентната борба и заяви, че е открил в тяхно лице нови опоненти в тези географски ширини. „Вероятно ще се върна пак да карам в България, но бих желал рали пилотите да се състезават по правилата на ФИА, а не по някакви други”, каза Ал Кетби. Той коментира още, че след Сливен следващата му цел е Сърбия.
„Не сме доволни от класирането, защото не участвахме в битката за челните места,” заяви Здравко Здравков, навигатор на Мартин Сурилов. Техният екипаж се класира трети в ралито. Здравков отдаде представянето на отбора на предварителната подготовка, а Сурилов сподели, че е не е имал и достатъчно комплекти гуми.
„Карах една идея по-предпазливо. Проблемите с големите автомобили ни отвориха вратичката към третото място в българския шампионат”, каза младият Даниел Попов, който е лидер при автомобилите с предно предаване.
Преди началото на пресконференцията на екипажа Даниел Попов/Дилян Попов бе връчена купа „Тодор Славов” от родителите на загиналия пилот – Слави Славов и Татяна Славова.

Втора поредна победа за Станислав Владимиров

31_3

Екипажът на Иномоушън Рейсинг Станислав Владимиров и Чавдар Събев записаха втора поредна победа за сезона в клас RC3 на завършилото 36-о рали „Сливен“. Владимиров и Събев показаха изключителна езда във всички тринадесет скоростни етапа, която им донесе шестото място в генералното класиране и третото при автомобилите с един двигателен мост.
„Изключително сме щастливи от постигнатия резултат. Рали „Сливен“ е най-трудното рали в шампионата и сме доволни, че колата издържа и ни помогна да постигнем тези успехи. Продължаваме в същия дух и се надяваме да завършим подобаващо и в следващите кръгове. Бих искал да благодаря на всички почитатели на рали спорта, които ни подкрепяха по този изключителен начин в двата дни на ралито“ – сподели след финала Станислав Владимиров.
Благодарение на отличното си класиране в рали „Сливен“ Станислав и Чавдар са убедителни лидери във временното класиране в клас RC3 и се утвърдиха на втората позиция при автомобилите с един двигателен мост.
Следващият кръг от националния рали шампионат на България е в края на септември. На родните екипажи ще се наложи да пътуват до Сърбия и да вземат участие в едноименното рали, което замести отказаното „Средна гора“. Рали „Сърбия“ ще се проведе от 23 до 25 септември и ще бъде с център град Ужице.