57 социални услуги предоставя общината

 

Община Варна предоставя 57 социални услуги с местно и държавно финансиране, от които 31 за възрастни хора и 26 – за деца, младежи и семейства. Това е една от най-активните социални програми в страната, която ние непрекъснато надграждаме. Това заяви кметът Иван Портних по време на работна среща на тема „Иновативни социални услуги за възрастни хора в социален риск“. В нея се включиха Зорница Русинова, зам.-министър в Министерство на труда и социалната политика, Стоян Пасев, областен управител, Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна, представители на различни държавни структури и над 20 неправителствени организации.
„Благодаря на г-жа Русинова, че е сред нас, за да представим добрите ни практики в сферата на социалните услуги и да търсим начин за тяхното развитие. Тази среща се провежда в навечерието на Международния ден на възрастните хора – 1 октомври, затова използвам случая да изразя своето уважение към тях, да им пожелая здраве и да благодаря на всички, които се грижат за това те да имат по-достоен живот“, каза още кметът Иван Портних. „Община Варна е шампион по отношение на предоставянето на социалните услуги, а за цялата област те са 87. Това е цялата палитра от услуги, които държавата финансира“, каза зам.-министър Зорница Русинова. Тя посочи, че съвместната работа с бизнеса и неправителствените организации дава възможност да се намират по-добри решения за хората в нужда.


„Иновативните модели създават добра мрежа от висококачествени социални услуги, които отчитат съответната необходимост на конкретния човек. Амбицията на екипа на МТСП е през 2019 г. да имаме готов Закон за социалните услуги, който ще регламентира голяма част от тях, така че общините да могат да ги ползват“, каза още зам.-министърът. Зам.-кметът Коста Базитов направи кратка презентация на социалната програма на Варна, като бе отчетено, че морската столица предлага и три иновативни социални услуги, единствени в страната. Това са центрове за социална рехабилитация и интеграция за лица с езиково-говорни нарушения след мозъчна травма, за лица, злоупотребяващи с алкохол или зависими, както и за лица, напуснали места за лишаване от свобода.