Шеф на Лудогорец изкара 17 часа в паниката на летището в Истанбул

 

Изпълнителният директор на петкратния шампион на България Лудогорец Ангел Петричев е видял отблизо случилото се в Истанбул. Както е известно, в петък вечерта в Турция бе направен опит за преврат, който обаче бе осуетен от привържениците на Реджеп Таип Ердоган.
Петричев разказа пред „Народно дело Седмицата”, че се е връщал от жребия за европейските клубни турнири в Нион. Там неговият тим бе пратен в третия предварителен кръг на Шампионската лига срещу Цървена звезда.
„Самолетът ми беше от Женева за Истанбул, а от Турция имах полет за Варна. Пристигнах в Истанбул около 21 ч., а на летището всичко си беше нормално. Дори бяха обявили гейта за полета за Варна, и си чаках там. В един момент ми звънна собственикът Георги Домусчиев, който знаеше, че пътувам през Истанбул. Каза ми, че по телевизиите говорят, че има военен преврат в Турция, че става страшно. Беше след полунощ. Аз му отвърнах, че ситуацията около мен е съвсем нормална, но в този момент, докато си говорихме, изведнъж изгаснаха светлините на мониторите. Хората започнаха да крещят, настана някаква голяма суматоха”, обясни Петричев.
Малко след това е станало ясно, че много голяма група хора идва към аеропорта. „Може би около 15-20 минути след това нахлуха на летището, настана някаква страхотна суматоха. Може би бяха хиляди цивилни хора, които скандираха в подкрепа на Ердоган. Взеха да обикалят покрай летището, а в същото време долу на пистата имаше танкове с картечници. 3-4 танка минаха с много бясна скорост по пистата за излитане. Беше ясно, че са почнали някакви безредици. Служителите на летището също изпаднаха в паника. Затвориха магазините и всичко останало само в рамките на половин час. Нямаше от къде човек да си купи храна, раздаваха единствено вода, коментира още директорът на разградския футболен тим.
Той призна, че въпреки голямата суматоха, не е имало сериозна заплаха за хората. „В интерес на истината, не е имало някаква заплаха за нас. Чу се един-единствен изстрел, но отдалеч. Хората си шестваха, но мирно, нямаше анархия, не е имало трошене на магазини или нещо подобно. Местните просто си скандираха. За съжаление, пътниците бяха много уплашени. При всеки по-сериозен шум всичко живо падаше на земята и се криеше по пейките. Така горе-долу изкарахме нощта”, обясни още Петричев.
„Основният проблем беше неизвестността, не знаеш какво става. Говореше се, че са затворени границите, полетите пък си бяха тотално отменени. Нямахме абсолютно никаква информация. Също така много малко служители останаха на летището, никой не даваше никаква информация”, добави той.
Освен него, на летището е имало още много голяма група българи. Изпълнителният директор на Лудогорец разкри, че всички те са станали много близки в часовете, прекарани на летището, и дори в момента той търси информация дали останалите са успели да се приберат. „Искам категорично да благодаря на консулството на България в Истанбул. В един момент се свързахме с тях и получихме огромно съдействие. Намесиха се много адекватно. Една група българи отидоха там, консулът лично дойде и ги взе с автобус, после и други българи отидоха там. Когато чувстваш държавната подкрепа в друга страна, е много добре. Сънародниците, с които бяхме на летището, са много свестни, страхотни момчета и момичета, много се подкрепяхме. Сега търся връзка с тях. Ако някой може да се свърже с мен, да ми каже какво е станало, ще се радвам”, коментира още Петричев.
Той е прекарал на летището в Истанбул около 17 часа. Негови колеги му намерили полет до Лондон за 14 ч., от където пък си взел самолет за Варна.
Петричев призна, че и за в бъдеще би ползвал летището в Истанбул при удобни полети в чужбина, въпреки събитията, в центъра на които се е озовал.

Разградчани летят от Варна днес

29_2

Групата на Лудогорец заминава за Подгорица днес по обяд с чартърен полет от Варна. Самолетът за столицата на Черна гора излита в 12,30 ч. Реваншът срещу Младост от втория предварителен кръг на Шампионската лига е във вторник в 21,45 ч. българско време. „Орлите“ имат преднина от два чисти гола след първия мач в Разград.
Тази вечер в часа на мача Лудогорец ще проведе официална тренировка на градския стадион в Подгорица. Половин час по-рано треньорът Георги Дерменджиев ще даде пресконференция.
Тимът се връща отново в морската столица в сряда следобед. Ако отстрани своя съперник, българският шампион излиза срещу Цървена звезда в третия предварителен кръг на най-комерсиалния клубен турнир в Европа.