5-звездни хотели за лятна почивка

Винаги можем да открием по-доброто

Много хора имат само най-обща представа и не „се задълбочават“ какво точно сочи категорията на хотелите, обозначавана със звезди – от една до пет.

Към местата за настаняване има изисквания, посочени в специална държавна Наредба за категоризиране.

Те се оценяват и сертифицират със съответния брой звезди от Агенцията по туризъм според изпълнените изисквания за пространството в помещенията, как са обзаведени и оборудвани, какви услуги и забавления се предлагат, организират ли се развлечения извън хотела, каква е професионалната квалификация на персонала, включително езикова.

Цената на стаята също така зависи и от броя и вида на храненията, които се предлагат – включва ли се закуска, храненето на полупансионен или на пансион принцип е, или „ол инклузив“.

Обикновено в цената на нощувката е включена и закуска. Закуска, плюс шведска маса за обяд или за вечеря по избор е полупансионът.

Пълният пансион включва 3 дневни хранения, а „ол инклузив“ – и междинните закуски. Дали са включени и напитки, или за тях се доплаща, определя хотелът.

Най-комфортни, с най-много услуги и пълно обслужване, са петзвездните хотели – в тях гостите нямат грижа за нищо и могат да се отдадат на пълен релакс.

По избор могат да се усамотят в шумоизолираните просторни и напълно оборудвани стаи с интернет, телевизия, телефон, луксозни бани, обзаведени кухненски боксове, независимо от които има и постоянен румсървиз.

На разположение са също така ресторанти, развлекателни зони, вътрешни и външни басейни, масажи, солариуми, козметични и фризьорски салони, и много други. Персоналът е многоброен и персонално обучен.

Може обаче да има разлики дори между хотели с една и съща категория на едно и също място. При избора на СПА хотел в Банско да речем, има различия в обстановката, вида и услугите на басейните, процедури, технологии, апаратури, комплексното СПА-обслужване и т.н.

Затова, ако човек има предварителна информация, ще може да избере по-доброто.

Защо да изберем лятна почивка на планина?

Все повече българи откриват плюсовете на лятната почивка на планина. Модерните 5-звездни планински хотели разполагат и с аква-комплекси, като например Aparthotel Lucky Bansko SPA & Relax. Гостите могат да се разположат на комфортни шезлонги или в луксозни шатри на външните басейни, и да бъдат обслужвани от баровете и ресторантите към тези басейни.

Водата се отоплява постоянно, озвучаването е професионално, „подводната“ музика, когато се гмурнеш, е изключително приятно изживяване.

Като се прибави, че един до друг са басейните за деца и възрастни, съвременните хотелски комплекси на планина на практика предлагат съчетание на планинската с морска почивка за цялото семейство.

Наред с „морската“ почивка, планината предлага и многобройни развлечения сред уникално красива природа, които модерните хотели организират с професионални бази и клубове в района – конна езда, off Road преходи, ATV и бъги турове, скално катерене, рафтинг и каякинг, риболов, лов, излети, различни пешеходни турове, екскурзии, класически спортове и т.н.

При избора на хотел е добре човек да се насочи към известен курорт, традиционно посещаван от чуждестранни туристи. Изборът на международните туроператори е гаранция за предлаганото качество.

В тази логика може да се разбере какви наши и международни отличия има спечелени даденият хотел, в какви международни браншови организации е приет за членство. Това е още една гаранция за поддържането на международните стандарти. Важен източник на информация са форумите и клиентските класации като например „Избор на пътуващите“.

От сайтовете на самите хотели може да се разбере какви пакети предлагат – отстъпки, безплатни услуги. Някои имат политика безплатно да настаняват деца, целодневни детски кътове, професионални детегледачки, парни бани, джакузи, сауни, биобасейни и т.н.

Показателно за добрия мениджмънт, условията и високото качество е, ако хотелът предлага отделни пакети с различни самостоятелни програми – здравословно отслабване, йога, детски лагери, клиники и т.н.