5 години след трагедията пред общината: Граждани и партии настояват за паметна плоча на Пламен Горанов

Веселин Златков

В началото на новата седмица, на 20 февруари, се навършват 5 години от запалването на варненеца Пламен Горанов пред община Варна, довело до неговата смърт на 3 март 2013 година. Случаят, за който след разследване прокуратурата реши, че няма виновни, остана като най-яркият и болезнен спомен от протестите, довели през зимата на същата година до смяната на властта в града, а и в държавата.
В чест на петата годишнина от трагедията на фотографа, планинар, пътешественик и височинен работник Пламен Горанов, граждани и политически организации за пореден път ще поискат от Община Варна на мястото, където тялото му беше обхванато в пламъци, да бъде поставена паметна плоча.


Основен организатор на акцията е варненката Милена Пехливанова, известна като активен участник в много граждански инициативи и протести, включително и скорошните демонстрации за Пирин и за защита на Морската градина. Преди повече от година тя започна петиция за поставянето на паметна плоча на Пламен Горанов – идея, която съществува отдавна, но стана особено актуална след премахването на Грамадата от камъни, натрупана от недоволните граждани през 2013-а. През миналата седмица подкрепата си и участието си в акцията на 20 февруари 2018-а заявиха политическите формации „Да, България“, ДСБ и неправителствената организация „Варна диша“. Акцията, която ще има характера и на протест, ще се състои от 19 часа на стълбите пред централния вход на общината, на мястото, където горя Пламен Горанов.
„Днес споменът за него бавно избледнява. Няма я и Грамадата пред сградата на Общината във Варна. Тя беше премахната гузно, за да не тревожи ничия съвест. Мястото, което би могло да напомня за случилото се на 20 февруари 2013 г., е вече съвсем чисто.
Смъртта на Пламен Горанов беше камбана, която малцина чуха. Вероятно защото мнозина не желаеха да я чуят. Но пет години след смъртта му, Варна продължава да е мрачен пример за това как политическото високомерие, безнаказаната корупция и гражданската пасивност могат бързо да се превърнат в свлачище. В бедствие!
Случва се нещо чудесно – обединяваме се. Варненци сме си друга „губерния“ и се обединяваме. Заставаме зад една идея, в името на човек, който е живял и умрял така, че да свети.
За да не позволим Пламен да бъде забравен, за да върнем паметта си за това, което гражданите могат да постигат с общи усилия, както през зимата на 2013 г., инициираме дебат, за поставянето на паметен знак пред варненското кметство. Малък пламък от метал в памет на Пламен – такъв, какъвто го нарисуваха на тротоара стотици варненци в деня, в който той си отиде“ – това се казва в текста, призоваващ за участие в демонстрацията, който се разпространява във Фейсбук.