40 депутати от БСП проведоха десетки срещи във Варна и региона

 

Десетки срещи по проекта на БСП, „Визия за България”, проведоха повече от 40 народни представители във Варна и областта. Дискусии се проведоха и с експерти от различни области, като всички се обединиха около становището, че е необходимо да се пристъпи към полагане на основите на едно ново бъдеще България. Именно това е заложено като национални приоритети във „Визия за България” – демографската криза, здравеопазването, науката и образованието, развитие на икономиката, борбата с корупцията и националната сигурност. Срещите преминаха в оживен диалог по различни теми и варненци наистина имаха възможността да кажат своето мнение по приоритетите, кои трябва да бъдат заложени в развитието на проекта. Демографската катастрофа да бъде основният акцент във „Визия за България“, това беше едно от най-важните искания на гражданите.

Надя Клисурска: Да върнем държавата на хората

Демографската катастрофа да бъде основният акцент във „Визия за България“, поискаха жители Варна на срещата с народните представители от БСП Надя Клисурска, Илиян Тимчев, Александър Паунов и Радослав Стойчев. Те предложиха още, преизчисляването на пенсиите и Законът за възрастните хора, които са част от платформата, да бъдат първите осъществени приоритети. „Патриотичното възпитание на младите българи още от училище, както и ромската интеграция чрез труд, работа и обучение също трябва да станат част от „Визия за България”, категорични бяха варненци. Според депутата Надя Клисурска държавата трябва да се фокусира върху демографската катастрофа и нейното решаване. „Политиките, които развиваме в социалната сфера, трябва да са част от този основен приоритет“, уточни тя и добави, че прогресивното и семейното подоходно облагане, облекченията за младите семейства с възможности за получаване на кредити, ако работят, за да закупят жилища с по-ниски лихвени проценти, са само част от заложените във „Визия за България“ предложения. Народният представител от БСП д-р Илиян Тимчев уточни, че предложенията на левицата за решаването на проблемите в здравеопазването срещат одобрение при всички срещи в страната. „Ние настояваме болниците да не бъдат търговски дружества, разпределението на лечебните заведения да бъде на регионален принцип, младите лекари, които учат професията с държавна поръчка, да остават да работят с договор в болница в България”, допълни той.

 

Крум Зарков: С „Визия за България“ предлагаме решения

„За мен политиката е да чертаеш общото бъдеще на страната, която обичаш. Колко пъти всеки е чул от анализаторите, от всеки човек, че България има нужда от стратегия, от визия. Време е да го направим. Диагнозата, която управлява държавата ни, е тежка. Задълбочи се неравенството, шири се огромна бедност. Тя обезлюдява страната. Пред демографска катастрофа сме. Стигнало е до точка, от която няма връщане назад в някои региони. И да се намерят инвеститори, вече няма хора в тези региони.“ Това каза във Варна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков в залата на Общината в морската ни столица по време на представянето на „Визия за България“.  „С Визията ние предлагаме решения. Проблемите, пред които е изправено обществото, не могат да бъдат решени от една партия или един мандат“, каза още той.

Крум Зарков смята, че трябва да се събуди целият експертен потенциал на страната, за да й се помогне. Той обясни, че държавата трябва да е демократична, правова и социална, но и компетентна и честна към хората. „Коренно трябва да се промени начинът,  по който функционира и да не е параван на силните, които източват обществените ресурси“, заключи той.

 

 

Кольо Милев: Ще допълваме всички полезни за страната предложения

„Визия за България“ е с дълъг срок на действие. Тя е отворен документ, в който ще допълваме всички полезни за страната предложения. Тя се отнася за доходите и за икономиката, здравеопазването, образованието, за демографската криза“ Това каза на среща със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва във Варна народният представител от ПГ на „БСП за България“ Кольо Милев. Той добави, че в момента има дълбока криза на кадри в страната. По думите му армията ни има сериозни проблеми. „Трябва да се увеличи заплащането на военнослужещите. Осезаемо се чувства дефицит на кадри там“, добави той. „Ние ще разработим регионални визии за цялата страна. Ще има и за морската ни столица, както и за Бургас“, каза още Милев.

„Националната сигурност не е само вътрешната сигурност. Тя има по-широко измерение. Тя е социална, икономическа, етнорелигиозна.“ Това каза народният представител Славчо Велков. По думите му все повече се налага мнението за нуждата  да се разработи за всеки регион и визия за неговото развитие.

Според народния представител Никола Динков е необходимо да се обърне сериозно внимание на всички региони в страната. „В тези региони, които не са доразвити, трябва да се наблегне на транспортната инфраструктура. Общинските центрове трябва да бъдат добре свързани с областните. Това ще доведе до добро придвижване на работниците и служителите“, каза той.

На срещата присъства и народният представител Димитър Стоянов. По думите му „Визия за България“ може да даде нов старт за страната.

Присъстващите от Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса попитаха защо управляващите не приемат предложението на левицата за преизчисление на всички пенсии. Те настояха за увеличаване на часовете по военно обучение във военните училища.