4 години след запалването на Пламен кметът заяви: Градът се управлява по-добре

20 февруари, денят на който преди четири години варненецът Пламен Горанов пламна на входа на общината в морския град, е тъжна дата. Това коментира пред „Петел“ кметът на Варна Иван Портних.


На въпрос как изглеждат протестите от 2013-а от дистанцията на времето, той каза: „През изминалите години се направи не малко градът да се управлява по по-добър начин“. По темата с подновеното искане за създаване на мемориал на Пламен Горанов на мястото, където той горя, за което граждани създадоха петиция, Портних коментира, че тя е адресирана не към него, а към Общински съвет – Варна, и решението трябва да се вземе от  местния парламент.
Припомняме, че рано сутринта на 20 февруари 2013 година, носейки саморъчно направен плакат с надпис „Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17.00 часа на 20.02.2013 г.“, 36-годишният варненски височинен работник и фотограф Пламен Горанов, активен участник в масовите протести в този период, застана пред официалния вход на община Варна. Той носи със себе си запалителна течност, с която се залива. Намерението му да предизвика оставката на кмета Кирил Йорданов и Общинския съвет, който в същия ден от 9 часа се събира на заседание за приемане на новия бюджет на общината. Много преди общинските съветници да започнат да се събират, Пламен пламва. Според изявление на прокуратурата това става при конфликт с охраната на Община Варна. Варненецът почина от тежките си изгаряния на 3 март 2013-а. След смъртта му е обявен ден на национален траур, кметът на Варна Кирил Йорданов подава оставка, пада и първото правителство с премиер  Бойко Борисов.