39 бебета са родени с общинска помощ за инвитро

 

 

39 бебета са родени с подкрепата на инвитро програмата на Община Варна за периода 2015-2017 г. За същото време са били осигурени 373 000 лева, в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. Тази година бюджетът на програмата е бил 170 000 лв., предвиждаме сумата да бъде увеличена. Това съобщи кметът на Варна Иван Портних на пресконференция по повод старта на кампанията „Репродуктивното здраве – наша обща грижа“. Инициативата е на фондация „Искам бебе“, в партньорство с Община Варна, СБАГАЛ „Проф. Д-р Димитър Стаматов“ и Медицинския университет. На срещата присъстваха председателят на фондацията Радина Велчева, координаторът за Варна – Валентина Иванова, директорът на СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ проф. Емил Ковачев, зам.-кметът Коста Базитов, директорът на дирекция „Здравеопазване“ Анастасия Георгиева, представители на фондацията и студенти по медицина.

В началото на срещата Радина Велчева от Фондация „Искам бебе“ връчи на кмета Иван Портних награда „Ангел на благодарността“ – за общинската програма, добрата организация и успешни резултати в подпомагането на двойки с репродуктивни проблеми във Варна. „Това е най-ценната награда, която съм получавал някога. Благодаря от сърце, вярвам, че ще продължим да работим още по-активно за каузата“, каза кметът.

По данни на Фондация „Искам бебе“ 145 000 двойки у нас искат, но не могат да станат родители. „Нашето мото днес е: „Модерно е да си млад, образован и родител“, децата не пречат на кариерата“, заяви Радина Велчева. Тя допълни, че в момента в България има 33 клиники за репродуктивно здраве, които са пълни с пациенти между 37- 40 години и нагоре. Успеваемостта при младите хора между 25 и 30 години е над 50%, след това е много по-ниска“, посочи тя. Проф. Емил Ковачев заяви, че за около 20 години процентът на двойките със стерилитет се е увеличил двойно – от 7,5% през 1980-1982 г. до 15% през 2005 г. Той припомни още, че Община Варна е пионер в подпомагането на двойки с репродуктивни проблеми.

Кампанията, която стартира от Варна, предвижда специалисти по репродуктивно здраве и акушер-гинеколози от АГ болницата да започнат поредица от информационни беседи. За целта всеки последен петък от месеца в АГ болницата ще се организират срещи с лекари от цялата страна на тема „Ако бебето се бави“. Поканени ще бъдат и други експерти, работещи в сферата на проблемното забременяване – студенти по медицина, психолози, диетолози, холистични медици и др.

 

Фото: Live.Varna.bg