3850 лева на година, ако ходиш на работа с кола в синята зона

 

Общинският съвет одобри цените и правилата за паркиране в бъдещата Синя зона на Варна, която предстои да заработи в началото на месец май тази година. Съветниците гласуваха промени в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги. Освен това приеха нова Наредба за организацията на движение на територията на Община Варна.
Синята зона ще бъде разделена на „Център“ и „Широк Център, като двете зони ще имат общо 10 подзони. „Център“ се заключва между бул. „Христо Ботев“, „Мария-Луиза“, „Осми Приморски полк“, „Цар Освободител“, „Приморски“ и „Девня“. „Широк център“ се ограничава между ул. „Кракра“, „Беласица“ и „Д-р Пюскюлиев“, „Вл. Варненчик“, „Дрин“, „Пирин“, „Битоля“, „Братя Бъкстон“, „Чаталджа“, „Ген. Колев“, „Царевец“, „Осми Приморски полк“, „Кап. Рончевски“, „Васил Друмев“, „Княз Борис I“, „Цар Освободител“, „Осми Приморски полк“, „Мария-Луиза“ и „Хр. Ботев“, припомни Moreto.net.


Според одобрените условия между 300 и 350 лева месечно ще струва абонаментът за паркиране на служебни автомобили в зоните „Център“ и „Широк център“ на бъдещата „Синя зона“ във Варна. Цените на година ще са съответно 3300 лева и 3850 лева с ДДС. За всички улици и площади общинска собственост таксата ще е 120 лева на месец, или 1320 лева за 12 месеца.
Цената за паркиране на час за всички граждани и гости на Варна ще е 1 лев. 55 лева годишно, или 5 лева на месец, ще плащат живеещите в обхвата на „Синята зона“. Цената за платено паркиране за търговци ще е по 150 лева месечно и по 1650 лева годишно за зона „Център“. По 120 лева на месец, или 1320 лева за 12 месеца, ще е същата такса, но в „Широк център“.
Общо 3200 ще са паркоместата в „Синята зона“ в центъра на града. От тях 110 ще са за хора с увреждания. Ще бъдат издадени 2500 разрешения за живеещи в зоната и 200 разрешения за фирми.
Кратковременното паркиране ще се заплаща по три начина – със смс, с интернет приложение „Виртуален паркинг метър“(ВМП) и в брой чрез „Публичен виртуален паркинг метър“(ПВПМ).
В зоната „Широк център“ е планирано да има 4000 паркоместа, от които 150 ще са за хора с увреждания. Разрешенията за живеещи в зоната ще са 3500, а за фирми – 100. Служебните абонаменти ще са общо 150. Режимът за платено паркиране в „Синя зона“ ще е валиден в работни дни в часовия диапазон от 9 до 19 часа.