350 лева е най-голямата премия, Иван Борисов скрива топката на Сабонис

За първата титла баскетболистите на Варна вземат по над 200 лева.
„Помня, че с Емил Пандов, бог да го прости, обикаляхме предприятията, за да търсим пари. Най-големи бяха стимулите за Георги Глушков и Бойчо Брънзов. Двамата получиха по 350 лева“, спомня си Варчев.

29-01
Като първи в България ССК Академик участва в Шампионската лига, където се изправя срещу легендарния Жалгирис (Каунас) с великите Арвидас Сабонис, Хомичус и Куртинайтис. Първата среща във Варна се играе във футболната зала „Владислав“ пред пълни трибуни.
Симеон Варчев разкри крайно любопитен спомен от първото полувреме на мача.
„Нашият Иван Борисов, който бе много талантлив състезател, бе пазен от легендата Сабонис. Иван обаче имаше ден и вкара набързо 3-4 коша. В последната минута от ъгъл 90 градуса в края на полето Иван опита нещо немислимо през ръката на Сабонис, като направи кука. Топката пак влезе в коша. Тогава Сабонис, без да пита треньора си или някой друг, излезе сам от игралното поле и седна на пейката.
Представям си как се е чувствал, след като  този, който е пазил, е реализирал 10-12 точки за едно полувреме“, върна се години назад Варчев.
След две загуби ССК Академик отпада от турнира. В следващите 11 години отборът постоянно е в топ 5 на първенството, преди поколението на Тодор Стойков да пренапише историята.
Недко Петров