350 автори участват в XIX Международно биенале на графиката

 

За 19-и пореден път Варна е домакин на Международното биенале на графиката, което се откри миналата седмица в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Събитието е най-авторитетният форум на съвременното графично изкуство в България и сред десетте най-влиятелни графични форума в света. В залите на галерията ще бъдат представени 475 творби (132 български и 343 чуждестранни) на 350 автори от 57 страни, като за първи път в него участват художници от Иран, Перу, Пуерто Рико, Сирия. Над 100 са младите автори в биеналето в годината, в която Варна е Европейска младежка столица.

Международното жури с председател проф. Стоимен Стоилов и членове Владо Гьоревски (Македония), Магда Шплит (Полша), доц. Деница Янева – ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”, и Венцеслав Антонов – директор на Международното биенале на графиката, излъчи следните награди: Голямата награда е за Мице Янкуловски от Македония. Специалната награда на журито е за Чакрит от Тайланд. С 3 равностойни награди за високи постижения в областта на графиката са отличени художниците Масаки (Япония), Катаей ( Иран) и Христо Цацинов от България.

Със самостоятелната изложба ще се представи художничката Магда Шплит, носител на Голямата награда от предходното издание. Международното биенале на графиката – Варна 2017 се провежда под патронажа на кмета на Варна, с подкрепата на Община Варна, Министерството на културата, Съюза на българските художници. През 2001 г. Международното биенале на графиката (МБГ) е включено в културните маршрути на Европа и оттогава е под егидата на ЮНЕСКО.