35 представления влизат в програмата на Театралния фест

Между 1-11 юни Варна отново ще е домакин на най-мащабното театрално събитие в България

Внушителен брой от 35 заглавия включва програмата на 24-тото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Тя обещава отново да е на високо ниво, заради което и миналата година форумът бе удостоен с престижния лейбъл „Европейски фестивал“. Мотото на новото издание е „Проекции на човешкото“. Фестивалът си поставя за цел да припомни защо се нуждаем от театър. Той извиква отново запечатани човешки истории; на сцената преминават различни образи на човека. Визията на фестивала отново е дело на визуалния артист и сценограф Венелин Шурелов.
Фестивалната програма почти изцяло е съставена от спектакли, които проектират нови сценични образи върху истории от различни епохи – от самото начало на европейската литература с Омир, през Шекспир,  Ибсен, Метерлинк, Кафка, Дюрас до получили признание автори от по-нови времена като Станислав Стратиев, Валери Петров, Нино Харатишвили и др., съобщиха организаторите.

15 - Festival 4

15 - Festival 3
Българската селекция откроява 10 спектакъла от актуалния афиш на театрите в страната. Международната селекция включва продукции от Канада, Испания, Чехия, Словения, Италия, представящи както емблематични артисти на световната сцена, така и нови, но получили вече своето признание имена. Програмата Шоукейс продължава да показва пред международните гости и широката фестивална публика новите лица и форми в българския театър, а в Паралелна програма са подбрани атрактивни заглавия по специални поводи.
Две от последните и дългоочаквани премиери на сезона ще поставят началото и края на форума. Той се открива на 1 юни на с новата постановка на Народния театър под режисурата на Мариус Куркински „Синята птица“ – приказна феерия от френския символист Морис Метерлинк. В спектакъла участват както звезди на Народния театър като Рени Врангова, Валентин Ганев, Биляна Петринска, така и млади и обещаващи актьори от най-новото поколение. Финалният акорд ще бъде сложен на 11 юни от изтънчения спектакъл „Корабът „Нощ“ (реж. Стилиян Петров), продукция на новооткрития Театър Азарян в НДК, чиято премиера беше миналата седмица. В спектакъла за пръв път заедно на сцена излизат четири забележителни актриси: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева, и се потапят в творчеството на една от най-енигматичните и оригинални писателки в съвременната френска литература – Маргьорит Дюрас.

Хитови продукции завладяват улиците и екраните
Между първия и последния ден на фестивала неговата публика ще има възможността да премине през различни версии на театралното преживяване и форма  – от уличен театър, през отличени театрални и танцови постановки, до сателитни екранни прожекции на хитови оперни и театрални продукции от Ню Йорк и Лондон.
За първи път Международният театрален фестивал и Международният музикален фестивал „Варненско лято“ прокарват мост помежду си с два съвместни проекта. Това са представянето на театралния концерт „Духът на една дива“ с режисьор Марий Росен и участието на сопраното Ина Кънчева, актрисата Елена Атанасова и под акомпанимента на големия пианист Людмил Ангелов. Продукцията е посветена на Полин Виардо – непозната за мнозина, но особено почитана от посветените на музиката певица и композитор от 19 в. Другата инициатива на двата фестивала е стартирането на сателитни прожекции във Варна на най-добрите постановки от афиша на Метрополитън опера в Ню Йорк. Варненската публика ще може да види звездите на една от водещите световни оперни сцени първо на 13 юни в прожекция на «Отело» от Джузепе Верди с участието на неотразимата Соня Йончева, а на 6 септември ще бъде излъчена магнетичната постановка „Мадам Бътерфлай“ на филмовия режисьор и носител на „Оскар” Антъни Мингела („Английският пациент”). Прожекциите на Метрополитън опера от Ню Йорк ще бъдат във Фестивалния и конгресен център Варна.