3234 първокласници тръгват на училище във Варна

 

3234 първокласници ще прекрачат за първи път училищния праг през учебната 2017/2018 година. Те са записани в 37 общински училища, като 2476 малчугани ще бъдат обхванати в целодневна организация на учебния ден, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. В подготвителните групи в училищата са записани 553 деца на шест години и 208 малчугани на пет години. От тях на целодневен режим са общо 272 деца. Общински детски градини ще посещават 2552 шестгодишни и 3078 петгодишни малчугани.

За родителите на децата в детските градини и в училищата е важно да знаят, че учебните помагала за пет- и шестгодишните, както и учебниците за учениците от първи до седми клас, са безплатни. От дирекция „Образование и младежки дейности“ напомнят, че е недопустимо ръководствата на училища и градини да събират пари от родители и настойници за ремонти и обзавеждане на училищна база. Във всяка от образователните институции по силата на Закона за предучилищното и училищното образование функционира Обществен съвет, който е орган за обществен контрол и при необходимост родителите могат да потърсят неговото съдействие, посочват още от дирекция ОМД.

През летните месеци бяха извършени ремонти в 30 училища и 22 детски градини на територията на община Варна. По данни на директорите, учебната година ще бъде открита нормално във всички училища.

Относно реконструкцията и обновяването по ОП „Региони в растеж“ на 7-те училища – Първо основно училище, VII СУ „Найден Геров“; СУ „Димчо Дебелянов“; „СУ П. Яворов“; ОУ Константин Арабаджиев”; ОУ „Стефан Караджа” и ОУ „Н. Й. Вапцаров“ и три детски градини – „Светулка“, „Първи юни“ и „Ян Бибиян“, както и Гимназията по дървообработване и Гимназията по икономика, се провеждат обществените поръчки за избор на изпълнители и дейностите не са стартирали. В тези училища новата учебна година също ще започне нормално.

Фото Live.Varna.bg