24 май във Варна: Скачачи на кокили станаха акцент на празничното шествие

Младежи на кокили и велосипеди се превърнаха в акцента на празничното шествие за 24 май във Варна. Те са представители на младежките организации и клубове, които усърдно се готвят за 2017-а – годината, в която Варна ще бъде Европейска младежка столица. Преди началото на шествието те пуснаха в небето пред катедралния храм „Св. Успение Богородично“ балони с привързани към тях букви от българската азбука.
Общо 64 блока се включиха в празничното шествие по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура във Варна. Ученици, учители, възпитаници на детски градини, родители, културни и просветни дейци преминаха заедно булеварда между Катедралата и сградата на  общината, който си остава традиционният маршрут на празничната проява. Общият брой на хората, преминали тържествено през центъра, е около 10 000, съобщиха от кметския пресцентър.
„Честит празник на всички, които обичат, пазят и творят на нашия прекрасен български език!
Честит празник на първокласниците, които вече могат да четат, на абитуриентите, които ще търсят своята професионална реализация с трудолюбие и грамотност! Честит празник на учителите – нашите съвременни будители, и на всички сънародници, които посрещат 24 май извън пределите на България! Честит празник, Варна“, каза кметът Иван Портних от празничната трибуна.
Поздравление отправи и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който заяви, че макар днешните ученици да вникват трудно в старобългарската литература, появила се в резултат на делото на Кирил и Методий, то образът на светите братя остава да блести и в тяхното съзнание със същата сила, както и през изминалите векове.

Фото Веселин Златков