2300 души посетиха уникалния кораб „Rainbow Warrior“ на Морска гара

Град Варна посрещна с голям интерес световноизвестния ветроходен кораб „Rainbow Warrior“ на екоорганизацията „Грийнпийс“. Повече от 2300 души посетиха уникалния плавателен съд, който акостира на Морска гара по време на трите дни на отворени врати.

Зам.-кметът на община Варна Тодор Иванов и министърът на околната среда и водите Нено Димов първи стъпиха на палубата на екологично проектирания кораб и призоваха към ограничено ползване на пластмасови изделия и опазване на природата.

На борда на ветрохода беше проведена и специална среща с повече от 35 директори и учители от няколко варненски детски градини. Целта на визитата им е свързана с националната кампания„Свободни от пластмаса“ на екологичните организации „Грийнпийс“ и „За Земята“, която се стреми да прекрати порочната практика за употреба на пластмасови посуда и прибори в детските заведения в цялата страна.

Сред почитателите на легендарния „Rainbow Warrior“ се оказа и родният певец и композитор Дони, който, след като научи за посещението на кораба, побърза да го посети и да се снима с активистите.

Преди да пристигне във Варна „Rainbow Warrior“ проведе няколкодневно изследване в Черно море, което започна още от тръгването си от пристанище Бургас. Визитата му у нас бе свързана именно с това проучване, което се реализира съвместно с учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. Учените взеха проби и се сдобиха със статистически данни, които тепърва предстоят да бъдат анализирани.

Главните виновници за замърсяването в Черно море са пластмасовите опаковки от чипс и вафли, пластмасовите бутилки и техните капачки, както и найлоновите торбички. Над три тона отпадъци на ден навлизат в него от българските брегове, според изследвания на учените.

Международния екипаж на кораба използва посещението си в морската ни столица, за да изчисти централния плаж. В импровизираното почистване се включиха и екоактивисти от „Грийнпийс“ – България, и „За Земята“.