Борислав Гуцанов пред Георги Коритаров: Разделението в БСП обърква хората, трябва да възстановим доверието

 

 

БГ Радио, „На линия“ с Георги Коритаров

 

Георги Коритаров: Лидерката на БСП Корнелия Нинова поиска, в противоречие с всички уставни правила и принципи за прозрачност, председателят на Градския съвет във Варна да отстъпи поста, защото тя била свалила политическото си доверие от него. Мина едно заседание – социалистите от морската ни столица оказаха отпор. Отиде заместникът на Нинова Кирил Добрев във Варна – те пак оказаха отпор. И изведнъж в предаването „Лице в лице” в ефира на bTV Нинова започна да вади някакви критични материали, които по-скоро изглеждаха като компромати, отколкото като факти за някакви „мъртви души” и какво ли не във варненската организация. Затова сега, като казвам добро утро на Борислав Гуцанов, искам да продължа това с въпрос: Това, което изнесе Корнелия Нинова при Цветанка Ризова, изнесе ли го преди това пред варненските социалисти?

 

Борислав Гуцанов: Не, нямаше подобно изнасяне пред варненските социалисти, имаше намеци на голямата среща, че ако е необходимо, ще извади определени материали и документи. Но аз не смятам, че разговорът трябва да се води в тази сфера, на такива внушения, защото има няколко измерения. Първо, не може председателят на Националния съвет да казва, че ще се бори срещу паралелната държава, че ще бъде стожер на правовата държава, че законът е над всичко и заедно с това тя да се мъчи да прави промени против основния закон на своята партия, която е вече на 130 години и която през последните 25 години безспорно – надявам се, че и вие ще се съгласите – е най-демократичната партия. Защото наистина се нарушават основни принципи на управление на БСП.

 

Коритаров: Аз по-скоро бих казал, че в последните няколко години в БСП са останали определени огнища на съпротива срещу превръщането й в авторитарна лидерска партия…

 

Гуцанов: Ами Вие го казахте безкрайно точно, може би и аз не трябва да бъда толкова толерантен, а да кажа нещата по този начин, защото смятам, че не може БСП да бъдем копие на ГЕРБ. Хората харесват ГЕРБ заради определени неща. Естествено, че аз не мога да ги харесвам, неслучайно съм в БСП 32 години и съм трето поколение социалист. Още отпреди 89-а година съм минал цялата йерархия на БСП до член на Изпълнителното бюро и народен представител. И не съм сменял никога партията си, докато не може да се каже същото за реципрочната страна…

 

Коритаров: Е, тук говорим за едни много особени параметри. Поведението на г-жа Нинова много прилича на специфичен партиен рекет, в конкретния случай срещу Вас. Появяват се намеци, действа се противоуставно, създава се психологическа нагласа и когато Вие не се огъвате, започват да се вадят някакви компромати. Това не е ли рекет?

 

Гуцанов: Аз не знам как да бъде определено точно, дали като рекет, аз му казвам „внушения”. Но да се говори от името на варненските социалисти и от името на варненската общественост, мисля, че тук се прекалява. Моето име и на моето семейство не е случайно в този град. Неслучайно баща ми е бил един от водещите офицери, неслучайно всички в моето семейство са свързани с града ни и не може някой да идва и с лека ръка да прави подобни изказвания. Това е едната страна. Аз няма да вляза в този битовизъм и да коментирам неща, изкарани от нея в тази част. Разбира се, ако е необходимо, в един момент и това ще се каже. Но искам да говоря по втората част, когато тя говори, че има определени отношения, икономически зависимости между мен и ПП ГЕРБ. Извинявайте, но аз съм длъжен заради моите деца, които си спомнят как влязоха вкъщи полицаите с маски и с насочени автомати към тях преди 9 години. И сега, когато са достатъчно големи и ме попитат вярно ли е, че аз имам някакви отношения с тези хора, които тогава влязоха в моята къща, аз какво да им отговоря? Мисля, че тук се минаха всички граници! Аз ще направя нужните съгласувания с юристи, за да се отнесе подобно нещо за решаване по друг начин. Не може така да се хвърлят обвинения. Аз искам да призова г-жа Нинова да се види дали има друг човек в Общинския съвет на Варна, който толкова остро да е поставял проблемите на града, така да е критикувал, атакувал и всичко останало в тази гама спрямо ГЕРБ.

 

Коритаров: Къде да я призовете?

 

Гуцанов: Да види протоколите, да види моите изказвания в зала. Всичко това е записано и излъчено в ефир. И не знам кой така лековерно й казва неща и без да са проверени, те се говорят. Кои са били тези решения, които не са били спазени от мен или от общинските съветници и са били против интересите на БСП? И се говори и за икономически зависимости и с това не мога да се съглася, затова, ако е необходимо, и по съдебен ред ще се коментират тези въпроси.

 

Коритаров: Смяна, респективно избор на председател на градска организация се извършва от конференция на градската организация. И сега въпросът е следният: Ако има такава конференция преди местните избори, които са тази есен, Вие ще се кандидатирате ли отново за председател на ГС на БСП във Варна, най-малкото за да препотвърдите доверието, което социалистите в града ви оказаха?

 

Гуцанов: Конференция при всички случаи ще има и ще я насрочим за началото на септември, тъй като на тази конференция трябва да бъдат потвърдени кандидатите за районни кметове, да бъде гласуван „големият” кмет, който впоследствие се утвърждава от Националния съвет и листата за общински съветници. И ако е необходимо, това го заявих много ясно, ще бъде поставен и въпросът за председателя на Градския съвет. Там е мястото, където това трябва да бъде обсъждано. И да не си мисли някой, че аз съм се оженил за този пост, няма такова нещо. Да не говорим, че моят мандат изтича след няколко месеца. Да, необходимо е такова препотвърждаване. Да, ако хората го искат, ще го направя категорично.

 

Коритаров: Ще се кандидатирате?

 

Гуцанов: Не, то в момента няма избор на председател. Но ако се поиска подобно нещо да се направи  на тази конференция, да, ще го направя, за да не си мисли някой, че съм обсебен от мисълта да бъда градски председател.

 

Коритаров: Обаче има нещо друго, предстоят местни избори. След такава криза в отношенията Корнелия Нинова и Вас, с какъв капитал ще тръгнете към местните избори? Резултатът изглежда предрешен, а трябва да кажете, че ще се борите за победа, как ще го кажете?

 

Гуцанов: Трудно е в тази ситуация да излезем напълно чисти, но аз смятам, че каквото трябва, ще се направи, поне от моя страна, и съм сигурен, че и градската организация е готова на такъв път и на такава битка. На такъв дълъг път се тръгва с къса крачка, така че трябва да имаме едно възстановяване на доверието, което в определени моменти е изключително важно. Доверие вътре в партията и доверие, което партията да възстанови, така че хората да са готови да дадат своя вот за нея и за друго управление. Защото във Варна има почва за друго управление. Има какво да се направи и има как да се промени Варна. Голяма част от тези проекти, които в момента се правят в града, са изготвени именно във времето, в което БСП управлявахме Варна. Ние имаме какво да дадем на града си.

 

Коритаров: Имате ли усещането, че в мащаба на този сблъсък, който водите с Корнелия Нинова поради нейната инициатива да ви атакува противоуставно, всъщност варненската организация има потенциала да се превърне в един специфичен вътрешнопартиен, но едновременно с това национален алтернативен център за излъчване на партийна демокрация? Тоест, около Вас и вашето отстояване на позиции да се изгради култура от нов тип в БСП, която да се противопостави на авторитарните методи на Корнелия Нинова?

 

Гуцанов: Много ми се иска това да стане и това да бъде висотата на варненската организация. Ще бъда най-щастливият човек, ако това нещо успеем, ние да го покажем и следващият председател да върви по този път,  защото така или иначе след няколко месеца изтича моят мандат. Знаете ли, във Варна през 99-а година направихме така, че да променим управлението на страната с избора на кмет тогава, в най-силните години на СДС. От Варна направихме промените 2013 година, също в национален мащаб с огромните протести. Надявам се и варненската организация сега да е на висотата на времето, което е необходимо за БСП по друг начин да седи в публичното пространство и действително да сме на хората и на обществото. Толкова много ми се иска това да стане.

 

Коритаров: Дано да имате този късмет, но това се прави с усилие, интелект, характер и много сериозен човешки гръбнак, който не позволява огъване пред натиск.