2 милиона капачки платиха нов апарат за новородени

Нов апарат получи като дарение СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“. Става дума за мобилна система за превмоторакс, която бе връчена на отделението по неонатология миналата седмица.  Добрите хора, които сториха това, са от сдружението „Аз вярвам и помагам“. Неговите членове са се сдобили с финансовите средства от 2400 лева чрез събиране на пластмасови капачки – от минерална вода, бира, перилни препарати и други, които са били рециклирани. Те са тежали 4300 килограма, а бройката им е над 2 милиона.

23 - Karachki 2
Участниците в благотворителната инициатива са десетки хиляди, разкри председателят на сдружението Владислав Николов. Капачки са събирани в повече от 60 детски градини и ясли, над 20 училища, офиси, общински и държавни институции, заведения, хотели, магазини, оптики, салони за красота, транспортни фирми, куриерски фирми, супермаркети, ароматизиращи компании и много други. Освен от Варна дарителите са още от Аксаково, Добрич, Шумен, Търговище, Разград, Попово, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Русе, Силистра, Обзор, Слънчев бряг, Златни пясъци, а дори и от Виена, Лондон и много други.

23 - Karachki 3
Капачките са били събрани до април, а в момента тече нова кампания, която ще помогне за нов апарат, който ще бъде дарен на Окръжна болница във Варна. Той вече е поръчан от чужбина, а стойността му е 1400 лева.

23 - Karachki 4
Владислав Николов разкри, че даренията се правят единствено чрез страницата „Аз вярвам и помагам“ във фейсбук и призова да не се вярва на други мними призиви за дарение на капачки, които обявяват, че са към неговата организация, а всъщност не са. Той каза още, че целите на сдружението са три: екология, възпитание на подрастващите и правене на дарения. От СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“ благодариха за дарението.