106 български плажа остават засега неохраняеми

 

Областните управители на Добрич, Варна и Бургас в срок до 30 април трябва да предложат за одобрение на министъра на туризма схеми за обезпечаване с водоспасителна дейност през летния сезон на неохраняемите морски плажове. Това се посочва в издадената заповед на министъра на туризма Стела Балтова. В нея са обявени списъците на неохраняемите морски плажове към 31 март, които към момента са 103, и още три за природосъобразен туризъм („Бяла-Карадере“, „Иракли“ и „Корал“).


Очаква се техният брой да намалее през април, защото част от обявените за неохраняеми плажове с настоящата заповед, са в процедури за отдаване под наем. Предстоят търгове за 7 плажа: Балчик-централен, Нов плаж – Балчик, Кранево-централен, Къмпинг Делфин, Малък плаж – Лозенец, Росенец–север, Къмпинг–юг. За други 8 ще бъдат обявени процедури през април. Това са Крапец–север, Офицерски-запад, Кабакум-централен, Фичоза, Бяла–север, Офицерски-запад, Несебър–изток, Атанасовска коса. По отношение на още 7 морски плажа: Несебър–изток, Поморие–централен, Бургас–север, Сахара 2, Обзор – мотела, Свети Влас-изток, Мечата дупка 2, има висящи съдебни спорове.
Предстои актуализиране на заповедта на министъра за неохраняемите плажове след приключване на съдебните спорове и след избор на изпълнител на обявените и предстоящи търгове. След края на горепосочените процедури и съдебни спорове се очаква броят на неохраняемите плажове да намалее с 22 в списъка.