Откриха сезона на ретро ралитата с рекорд!

 

 

С традиционния автопоход „Морски бриз“ в събота беше открит сезонът на състезанията с ретро автомобили. В 21-ото издание на проявата се включиха рекорден брой участници – 34 коли и един мотоциклет. С идването на пролетта настъпи и моментът, в който собствениците на стари возила да ги изкарат от гаражите.


По традиция тази проява няма състезателен характер, а целта й е ретроманиаците да покажат екземплярите си. Те стартираха от Двореца на културата и спорта, разходиха колите си до курортите Св. Константин и Златни пясъци и се върнаха отново пред ДКС. Хубавото време помогна проявата да се превърне в празник за почитателите на ретро коли.

 
За първи път „Морски бриз“ бе с международно участие. Двама руснаци се включиха, като единият бе с мотоциклет, а другият – със Ситроен 2CV, популярен от филмите за полицая с Луи дьо Фюнес. Участва и един турчин, който докара уникален автомобил Остин. Той притежава около 20 ретро коли, част от които ще включи в идните състезания.
Участие взеха представители на четири отбора от морската столица – Трабант, авто-мото ретро клуб Варна, Клуб на социалистическите автомобили и Фолксваген бус Варна. Включи се и Лада клуб България.


Моторът на организацията Орлин Пенев бе щастлив, че има много нови участници в проявата. Той разказа, че първият автопоход „Морски бриз“ се е провел през 1997 г. „Тогава се бе оформила една група ретроманиаци във Варна, с които година по-рано направихме първото в България ретрорали „Нептун“. 1997 г. обаче бе година на голяма криза и икономическата обстановка не ни позволи да го повторим. Затова решихме да направим тази разходка, която не изисква сериозни средства. Така тя остана една традиция, с която откриваме сезона. Други ралита сме спирали и подновявали, но похода си върви без прекъсване оттогава“, каза Пенев.
Погледите бяха привлечени и от две реплики на стари мерцедеси, като единият бе на Николай Колев, а другият на Детелин Нанев, както и от триумф, поршета и други.
Денислав Коджабашев с титла

Българските състезатели по тенис на маса спечелиха две титли на Откритото първенство на Румъния за хора с увреждания, което се проведе в Клуж-Напока по-рано през седмицата. Петият от Параолимпиадата в Рио де Жанейро през миналата година Денислав Коджабашев от Варна триумфира при мъжете в клас 10, а Валентина Марчева се наложи при жените в клас 6-7. 24-годишният варненец от клуб НСА излезе без проблеми от групата, на полуфинала се справи с 3:0 гейма с представителя на Люксембург Крист Петерс, а в битката за първото място победи също с 3:0 датчанина Мартин Нилсен.
Бургазлийката Валентина Марчева, представителка на клуб Никеа – Варна, не срещна проблеми в срещите си до финала. Тя излезе от групата, на полуфиналите постигна успех с 3:1 гейма, а на финала се наложи с 3:0 над рускинята Маляк Алиева.
България имаше представители в още два класа при мъжете. Ямболията Йордан Митев участва в клас 8, но не успя да излезе от групата си. Същата съдба имаше и варненецът Ангел Аршев, който не успя да излезе от групата си в клас 6. За него това беше първо състезание в чужбина. И двамата са представители на Никеа – Варна.