Ясни са имената на културните дейци, предложени за награда „Варна“

 

Традиционно в навечерието на Деня на славянската писменост и култура 24 май Община Варна отличава най-изявените творци през годината, съобщи „Дарик“. За ярки постижения в областта на културата тази година журито за присъждане на награда “Варна” е откроило следните личности и колективи:
За голямата награда „Варна” е номиниран Венцеслав Антонов – за изложбата му в галерия „Графит“ през ноември 2016 г., за извеждане на „Биеналето“ на световен подиум и за цялостно творчество.
В раздела за литература са отличени Ангел Ангелов – за издадения му роман „Пътуването“, и Юлиян Янков – за издадените му книги „Романтика за динозаври“ и „Строителите на случайностна България“ (в съавторство с Деян Михайлов).
В категорията „Изобразителни изкуства“ са номинирани Лора Маринова-Борисова и Димитър Борисов – за високи екипни постижения в областта на сценографията, портрета и композицията.
Отличените в раздел „Театър“ са актрисата Гергана Арнаудова – за блестящото й изпълнение на главната роля Мадам Злата в постановката „Криворазбраната цивилизация“, както и в редица други постановки, и Екипът на Държавен куклен театър – Варна – за спектакъла „Мечо Пух“.
За принос в музиката за награда „Варна“ са предложени Емил Георгиев – за активното пропагандиране на българската музика в чужбина и преподавателска дейност, и Неждет Мустафа Ахмед – за изключителния му принос за развитието на музикалния фолклор, за преподавателска и изпълнителска дейност в инструменталния фолклор.
Екипът на Държавна опера Варна е номиниран в категория „Опера“ – за постановъчен екип и изпълнители – симфоничен оркестър, солисти, хор и балетна трупа за световната премиера „Граф Монте Кристо“, мюзикъл по едноименния роман на Александър Дюма.
В категориите „Танц“, „Кино“ и „Архитектура“ тази година няма номинации. За журналистика са отличени Татяна Капричева – за високия й професионализъм, за популяризиране и отразяване на музикалния и културния живот на Варна, и Офелия Василева – за издадената й книга „Варна и варненци в една колекция“, която отразява в образи и слово миналото на Варна.
Към удостояването с наградите има една финална крачка – номинираните трябва да получат одобрение от Общински съвет – Варна. Понякога на подкрепата на съветниците за предложенията на културните експерти се гледа почти като на формалност. В последно време обаче става ясно, че местните избраници гледат с голям интерес на кого общината раздава отличията си и невинаги са съгласни, така че последната дума по списъка с носителите на награда „Варна“ за 2017-а наистина ще бъде чута на сесията на местния парламент.