Яйчен пастет прати деца от ЦДГ „Звънче“ в болница

Екип на „Народно дело Седмицата“

Яйчен пастет прати няколко деца от варненска детска градина в болница, а други се разминаха с посещението в лечебно заведение, но също изпитаха болки в коремчетата си. Неприятният случай се разигра в четвъртък и пръв за него съобщи родител, който се обади в редакцията ни. Той съобщи, че в ЦДГ „Звънче“ има много случаи на деца с повръщане и гадене и ги преглеждат лекари.
„Има няколко деца с коремни неразположения, все още не е ясна причината. Извиках РЗИ, сигнализирах и Общината, всички институции реагираха много бързо“, заяви Ирена Ганева, директор на детското заведение само няколко минути след като сигналът стигна до медиите.
Директорката така и не уточни колко е броят на децата със симптоми на хранително отравяне. Малко по-късно от просветната дирекция на общината заявиха, че са информирани за случая на хранително отравяне в ЦДГ „Звънче“ и вземат всички необходими мерки за изясняване на случая и опазване здравето на децата.
По информация на местната власт, директорът на детската градина е сигнализирала РЗИ, както и Областната дирекция по безопасност на храните. Здравните инспектори са взели проби от храната, за която се подозира, че е предизвикала стомашните проблеми на децата и се очакват резултатите от изследванията. От пресцентъра на общината обаче не уточниха как се осигурява храната в общинското детско заведение. По наша информация обаче, тя да идва общинското дружество „Ученическо и столово хранене“.
Ден по-късно от УМБАЛ „ Св. Марина“ съобщиха, че общо пет деца от ЦДГ „Звънче“ са преминали през приемно-спешните кабинети на Инфекциозна клиника в болницата с многократни повръщания. Стана ясно също, че те са яли яйчен пастет, който вероятно е станал причина за състоянието им. Хоспитализирани са 4 от тях с диагноза бактериално хранително отравяне, в средно увредено общо състояние, съобщиха в петък от болницата.
Децата са в подобрено общо състояние, афебрилни, без диарични изхождания. Доц. д-р Диана Радкова, началник направление Инфекциозни болести, заяви, че са взети необходимите микробиологични изследвания, провежда се адекватно патогенетично и симптоматично лечение. Екипи на Областна дирекция по безопасност на храните и на РЗИ пък взеха проби на място в детската градина още в първия ден на хранителното отравяне. Резултатите, които ще покажат дали се касае за проблем с храната или някакъв вид вирусна или бактериална инфекция, ще станат ясни тази седмица.