Щангистът Христо Христов с изумителни постижения на лагера преди световното

 

Варненското дето-чудо лети за Тайланд с амбицията за титла или медал

Щангистът на „Титан“ Христо Христов е записал изумителни постижения на лагера на националния отбор за световното първенство за кадети до 17 години в Тайланд. Специалисти разкриха, че варненецът е изхвърлял 152,5 кг и изтласквал 185 кг, което означава, че ако той повтори тези тежести в Банкок, има реални шансове да стане шампион на планетата. Именно титлата или в най-лошия случай медал, е голямата цел на таланта, който през миналата година взе европейско злато при юношите.


За „Народно дело Седмицата“ президентът на „Титан“ Радостин Димитров не пожела да навлиза в подробности, но изрази задоволство от моментното състояние на Ицо и свършената работа.
„Христо се подготви добре и постиженията му по време на лагера в „Дианабад“ бяха очаквано високи. Той попадна в група „А“ на категория до 94 кг за световното, а общо в категорията са 40 души. В група „А“ ще са поне 15, а останалите отиват в група „Б“. Заявките на Ицо са най-високи, като след него са грък и руснак“, каза Радостин Димитров.
Христо и личният му треньор Живко Николов летят за Банкок с втората ни група щангисти утре а състезанието на варненеца е на 9 април.
Както вече писахме, състезателят на „Титан” стана държавен шампион в две възрасти на личното-отборно първенство на България преди месец в „Спортпалас”. Деветокласникът се окичи със златни медали при юношите до 17 години и мъжете в категория до 94 кг, след като събра двубой от 330 кг.
16-годишният ученик в Спортно училище „Георги Бенковски” постигна и лични постижения в отделните движения – 147 кг в изхвърлянето и 183 кг в изтласкването, които му позволиха да покрие норматив за майстор на спорта и да участва на шампионата на планетата.
В Тайланд Варна ще има и втори представител. Това е Росен Яков от „Черно море“, който ще вдига в категория до 77 кг, но в група „Б“.