Щангистът Христо Христов покори за втори път европейския връх

Усетил, че става шампион в Косово, след като дръпнал с 9 кг в изхвърлянето
Наказание на българските щанги го спира за първенството на Стария континент за юноши в Албания
Варненският щангист Христо Христов стигна до трети голям триумф на международния подиум. В събота състезателят на „Титан” стана убедително европейски шампион по вдигане на тежести за кадети до 17 години в Прищина в категория +94 кг с двубой от 355 кг (160/195), като изпревари втория и третия с цели 23 кг. Ицо спечели също двата златни медали в отделните движения и подобри трите републикански рекорда за младежи. Това е трета значима титла за детето-чудо през последните 18 месеца след европейската за кадети до 15 години и световната за кадети до 17 години.
„Чувството да стъпя за втори път на европейския връх и да чуя отново химна ни бе неописуемо. Еуфорията обаче беше до полунощ в събота, от днес пак съм в залата”, заяви за „Народно дело Седмицата” десетокласникът от Спортно училище „Георги Бенковски”.
Той смята, че логично направил шест сполучливи опита в Косово, тъй като бил добре подготвен, спокоен и уверен в силите си.


„Знаех, че мога да се справя с подобни тежести, след като на тренировка съм вдигал и повече. След изхвърлянето вече усетих, че ще съм първи, тъй като в изтласкването никога не съм имал проблеми. В изхвърлянето за мен винаги е трудно, защото не мога да усетя добре щангата. Но след като поведох с 9 кг на втория в първото движение, вече знаех, че във второто ще ми е по-леко”, допълни Христо.
Запитан, доволен ли е от постигнатите резултати, златният медалист каза: „Да. Това, което планирахме с треньора ми, се получи. С оглед заявките и потенциала на другите, моите заявени тежести бяха напълно достатъчни за златото и предварително бях наясно, че ако ги вдигна, няма да имам проблеми.”
Ицо обяви, че посвещава титлата на семейството си, личния му треньор Живко Николов, приятелите, съучениците и преподавателите в Спортното.
Шампионът трябваше да участва и на европейско за юноши до 20 години в Албания от 19 до 21 октомври, но вчера стана ясно, че Изпълнителният комитет на Международната федерация по вдигане на тежести (МФВТ) е отстранил България от участие във всякакви международни състезания за една година заради неплатената глоба от 500 хиляди долара. Българската федерация по вдигане на тежести е отстранена в пълен състав от участия заради положителна допинг-проба на 11 щангисти, дадена през март 2015 година. Тогава нашите състезатели дадоха положителен тест от анаболния стероид станозолол. В хода на разследването стана ясно, че българските тежкоатлети са жертва на чужда небрежност.
Запитан от „Народно дело Седмицата” дали при това положение Христо Христов ще участва на европейското за юноши в Албания, личният му треньор Живко Николов направи следния коментар: „Аз нямам информация за подобно наказание. Доколкото зная, глобата бе намалена на 250 000 долара. Още не знам дали, ако има подобна санкция, тя влиза в сила за първенството на юношите в Албания или по-късно.“