Школата на Черно море Тича за втора поредна година е № 1

 

Школата на Черно море Порт Варна за втора поредна година заема първо място в класацията на BGbasket.com за клубовете в мъжко направление. Варненци имат малка преднина пред втория БУБА баскетбол, а трети далеч по-назад е Левски. Ето системата, по която участващите във финалите на държавните първенства бяха класирани: Всеки отбор-шампион на България получава 10 точки, всеки втори – 9, трети – 8, и т.н. до осмо място, което носи 3 точки в класацията. Всички клубове, завършили между 9/12 място или по-назад, получават 2 точки, независимо от позицията си. Отборът, събрал най-много точки, е първи в класацията.
След края на всички държавни първенства е ясно и крайното сумарно класиране за подрастващите в мъжко направление за сезон 2016/2017. Представяме ви него и припомняме крайните класирания в четирите държавни първенства.
Черно море Тича има общо 32 точки в класацията, следва БУБА с 30 и Левски с 22. Тази година варненци станаха шампиони при 12-годишните, сребърни медалисти при 14-годишните, пети до 16 и четвърти до 19.
Черно море-Одесос е на второ място при момичетата

За трета поредна година школата на Левски е най-добра в България в женското направление в класацията на BGbasket.com. На второ място е варненският клуб Черно море-Одесос. След края на всички държавни първенства е ясно и крайното сумарно класиране за подрастващите в женско направление за сезон 2016/2017.
Варненки са шампионки при 19-годишните, четвърти при 16- и трети до 14 години. Освен това тимът тази година игра и при жените, като в първенството е трети, а за Купата на БФБ взе сребърните медали. Това за пореден път доказва, че варненската школа е уникално място за развитие на талантливи деца в баскетбола.
Георги Бакалов хвали 14-годишните

14-годишните момчета на Черно море Тича, които са водени от Георги Бакалов, завършиха на второ място в държавното първенство. На финала варненци отстъпиха срещу домакините от Тунджа Ямбол със 70:84. Ето какво сподели наставникът на тима няколко дни след загубения финал:
„Моите амбиции и тези на момчетата бяха да станем шампиони. Логично е след загубен финал у нас да остане горчивина. Аз съм доволен от момчетата. Дадоха максимума от себе си. Показаха доста добри спортно-технически данни. В крайна сметка спечелихме сребърен медал. Момчетата си го заслужиха и се бориха за него“, коментира в интервю треньорът Георги Бакалов.
На въпроса дали домакинският фактор също е оказал своето влияние във финалния мач, Бакалов отвърна: „Както се казва: У дома и стените помагат“. Аз лично за съдиите и за странични фактори не искам да говоря, за да не омаловажавам труда на децата от Ямбол и техните треньори. Всичко си беше наред. Победиха ни заслужено. Да, моите момчета го преживяха тежко. Все пак тази година губим втори финал. Аз съм убеден, че понякога загубите помагат. Ще станем по-силни “.
Запитан за поуките, които са си извлекли от двата загубени финала, Бакалов отговори така: „Основният ни проблем е психологически. В по-напечените моменти губим концентрация. Напрежението ни идва малко в повече. Основната ни задача бе да вярваме малко повече в собствените си възможности и в тези на съотборниците. Мисля, че в голяма част от първенството това се получи. Накрая вече напрежението си оказа влияние. Това е причината да загубим финала“.