Шефът на ВиК – Варна: Ще има нови спирания на водата, но по-кратки

 

 

„Не сме искали поскъпване на водата за Варна, от нас такова предложение не е излизало. Решението беше на Комисията на енергийно и водно регулиране заради инфлацията“. Това коментира за Varna24.bg шефът на водното дружество във Варна Валентин Вълканов по повод скачането на цената на водата с 12 стотинки от 2,97 лева до 3,09 лева.

„Ние заявка за увеличение не сме давали. Регулаторът по неговите методи си регулира, никой не ни е питал. Имаше обществено обсъждане. Прочетоха си доклада и си взеха решението „, каза Вълканов.

По негова информация загубите на вода през изминалата 2018 г. са по-малко в сравнение с предходните години. Към този момент технологичните загуби са 63% и най-много вода се губи от промиването на водопроводите след авария. Загуби на вода се отчитат и заради източването на водопроводите при спирането на водата за отстраняването на авариите най-вече във високите местности, каза Вълканов.

Изграждането на новият булевард „Левски“ и монтирането на новите водопроводи по него също „глътнали“ големи количества вода. Шефът на водното дружество съобщи още, че се очакват още шест или седем спирания на водата заради подмяната на тръбите, като първото ще бъде на 8 януари, а следващите в последователност след това. Той увери обаче, че този път до такова драстично безводие в центъра на Варна няма да се стигне, тъй като тръбите са с по-малък диаметър. В средата на декември заради смяната на магистрален водопровод по новото трасе на булеварда голяма част от града беше без вода цели три дни.

„Много аварии имахме и спукани водопроводи при прокопаването за новото трасе. Тръбите в центъра на Варна са полагани през 1910 г., когато не е имало подземен кадастър. Копае се дълбоко и на сляпо. Кадастърът е правен след 1975 г. и няма информация къде какво се намира, затова имаше и много спукани тръби и загуба на вода при изграждането на булеварда“, допълни Валентин Вълканов.

Стана ясно, че към момента водното дружество има заведени над 3000 съдебни дела за събиране на вземанията от длъжници. 90% от борчовете са натрупани от битови абонати, 10% са от промишлените консуматори. Съдебни искове се завеждат към всеки абонат, натрупал неплатена сметка за над 300 лв. За последните десет години несъбраните дългове от потребители възлизат на над 15 млн. лв., допълни още Валентин Вълканов.