Шефът на Варненския исторически музей в реанимация

 

Директорът на Регионалния исторически музей във Варна проф. Валентин Плетньов лежи в реанимацията на областната болница във Велико Търново с тежка черепномозъчна травма. Именитият учен бил приет на 23 септември вечерта след падане по стълби в село Леденик, съобщи в началото на миналата седмица „24 часа“.
„Той е в много тежко състояние, в медикаментозна кома и на апаратна вентилация. Има мозъчен кръвоизлив и няколко фрактури на черепа“, обясни шефката на интензивното отделение д-р Сибила Маринова. Лекарите се въздържат от прогнози за живота и възстановяването му.
Проф. Валентин Плетньов е един от водещите археолози в България. Син е на доц. Георги Плетньов, който също бе историк и преподавател по българско възраждане във ВТУ. Синът му, проф. Валетнин Плетньов, е роден през 1962 г. в Свищов. Завършва Великотърновския университет, след което работи като учител по история. През 1990 г. започва работа като уредник в археологическия музей към РИМ – Варна. През 2002 г. е избран за директор на Регионалния исторически музей, която длъжност заема и досега. Участва в десетки разкопки на обекти във Варненска област, сред които манастирът „Караачтеке”, Аладжа манастир и крепостта „Кастрици”. Има над 100 научни публикации. Научните му интереси в областите на средновековната металопластика, битовата керамика от 15-18 век и историята и археологията на Българското Черноморие, припомни по повод на инцидента „Монитор“.