Чудотворна „Скоропослушница“ от Украйна ни гостува до Великден

В събота в катедралния храм „Успение Богородично“ беше пренесена иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ от град Ананиев, Одеска област – Украйна. С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан светинята ще остане за поклонение в град Варна до Възкресение Христово.
Иконата е била изписана на Света гора Атон през 1893 г. в манастира „Св. вмчк Пантелеймон“ и е била осветена в Дохиарската света обител, където още през X век се е прославил оригиналният чудотворен образ на „Скоропослушница“. През 1915 г. иконата е дарена на съборния храм, посветен на св. Александър Невски в град Ананиев, Украйна. В този знаменит ден хиляди вярващи се стичат, за да посрещнат великата светиня от Света гора. Множество хора са намерили утеха, решение на житейски трудности и изцеление от тежки болести. Всичко това се свиделства и от даровете на благодарност, окачени пред иконата.
В навечерието на Благовещение жителите и гостите на град Варна имат възможност да се поклонят пред честния образ на Приснодевата и да попросят нейното застъпничество пред Бога. Нека по молитвите на Пресвета Богородица Бог да помага на всички нас и да ни подкрепя в нашите телесни и духовни немощи.