Четири са номинациите за званието „Почетен гражданин на Варна“

Четирима са номинираните за званието „Почетен гражданин на Варна“ през 2020 г. Предложени са лекар, журналист, актьор и спортен деятел, съобщи Moreto.net. Званието е най-високото признание на обществеността на Варна за изключителен принос и заслуги за развитието на общината. То се присъжда на български и чуждестранни граждани за героични постъпки в мирно и военно време, за проектиране и строителство на града, неговите райони, паметните му сгради, за ръководство и активно участие в изграждането и развитието на Варна, за творческа дейност, внесла голям принос в националната култура и прославила града и страната ни, за спечелени златни олимпийски медали, за ярки постижения в образованието, науката и техниката, получили световно признание, за благотворителна дейност, провеждана в големи мащаби и продължително време.

Ето кои са и номинираните:

Красимир Иванов е роден във Варна. През 1986 г. завършва медицина във Висшия медицински институт в родния си град, придобива специалност „Хирургия“, „Онкология“, както и магистърска степен „Управление на здравеопазването“. През 2009 г. се хабилитира като професор към Катедра по обща и оперативна хирургия, анестезиология и интензивно лечение и я ръководи до избирането му за ректор. В периода 2012 – 2020 г. проф. д-р Красимир Иванов е ректор на Медицинския университет във Варна, а през пролетта на настоящата година е избран за изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Марина“.

Проф. д-р Красимир Иванов има забележителен принос в превръщането на университетската болница на града в едно от европейските лица на българското здравеопазване. Успешното му административно и мениджърско управление на Медицинския университет е достатъчно основание за Общото събрание на висшето учебно заведение да го преизбере през 2016 г. за втори мандат като негов ректор. През двата си мандата той успява да увеличи качеството на обучение и капацитета на университета за държавна поръчка с 50 на сто, а за чуждоезиковото обучение – с 300%. Под негово ръководство МУ – Варна открива филиали в Шумен, Велико Търново и Сливен; първия в страната Медико-дентален център; Център по транслационна медицина и клетъчна терапия; центрове по електронно и дистанционно обучение; първата в страната университетска телевизия. Учен с международен авторитет, проф. д-р Красимир Иванов има повече от 350 значими научни публикации; почетен член е на българското, немското и румънското хирургични дружества; доктор хонорис кауза на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. За значимия си принос в областта на медицинската наука и образование през 2020 той е удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие с Указ на Президента на Р България. Предложението за удостояване на проф. Красимир Иванов с най-високото почетно звание на Община Варна „Почетен гражданин на Варна“ е придружено с впечатляващия брой писма – 29 , подкрепящи кандидатурата му.

Предложението е постъпило от Академичната общност на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ в лицето на флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров за изключителните заслуги на проф. Иванов като многогодишен лекар и преподавател по медицина и блестящ администратор в сферата на здравеопазването.

Надежда Парушева е родена в с. Макариополско, община Търговище, но целият й житейски и професионален път е свързан с морската столица на България. През 1967 г. тя става завеждащ отдел „Учащи“ във физкултурното дружество „Черно море“ (тогава спортно училище във Варна все още няма). Тя е „диспечерът“, който отговаря за дислоцирането на отделните спортове по варненските училища. Успешната й дейност издига масовото спортуване сред ученици на високо равнище, от което се раждат бъдещи шампиони и медалисти. Кариерата й преминава през длъжностите „Директор на детско-юношеската школа към дружество „Черно море“ и негов зам.-председател. През последните близо две десетилетия тя отдава своя опит на плувците от Плувен спортен клуб „Черно море“ – многократен държавен отборен шампион през последните години. През 2020 г. г-жа Парушева празнува 80-ото издание плувния маратон „Галата – Варна“, чийто организатор е още от 30-ото му провеждане през далечната 1970 г. Спортната деятелка е многократно награждавана, а сред отличията й е плакет от Министерството на младежта и спорта за 70-годишнината й, призовете „Заслужила варненка“ и „Спортна кариера“, класирането й в почетната десетка „Най-добър спортист на Варна“.

Предложението е от Плувния спортен клуб „Черно море“ – Варна заради половинвековния й принос към варненския спорт и заслугите й за издигането на авторитета и спортната слава на Варна.

Мариус Донкин е роден във Варна. Има неоспорими заслуги в издигане авторитета на родния си град. От 2016 г. е директор на Народния театър „Иван Вазов“. Завършва ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) през 1971 г. След активната му творческа работа в три театрални трупи от 1979 г. е в трупата на Народния театър, където изиграва повече от 50 роли. Ролята му в спектакъла „Господин Ибрахим и цветята на Корана“ му носи пет най-престижни награди от фестивали в Габрово, в Украйна, Албания, Северна Македония и Арабските емирства. Той е лице на форума „Монодрама“ на Международния театрален институт към ЮНЕСКО. Има множество участия в български и чуждестранни телевизионни театрални и кинопродукции. Известен е с участията си в повече от 20 филма – от първата си роля в „Петимата от Моби Дик“ през най-значимото си актьорско постижение в ролята на Цар Симеон Велики в телевизионния сериал „Златният век“, до последния образ във филма „Законът на българина“. Създател е на фестивала за моноспектакли „Под звездите“ във Варна.

Предложението е на Инициативен комитет от 11 души заради значимия му принос в развитието на театралното изкуство в България.

Николай Увалиев създава социалната мрежа за сънародниците ни у нас и в чужбина „Паметта на българите“ през далечната 1991 г., където осъществява първата виртуална библиотека за книги под същото наименование – „Паметта на българите“. Оттогава в този своеобразен интернет портал са публикувани повече от 3600 статии на наши и чужди учени. Особено внимание е отделено на заселването преди 30 000 години на местността „Побити камъни“ край Варна. Г-н Увалиев е автор на книгата „Вековете на Атанас Буров“. Работил е като журналист в Радио Варна и в много от варненските печатни периодични издания. Носител на множество награди за изследователската си дейност върху идентичността на българите. 13 години спасител и един от организаторите на спасителната служба в Златни пясъци. Ръководител на 6 водолазни катера при изграждането на кей 1 от пристанище „Варна-запад“.

Предложението е на Инициативен комитет от 12 души заради заслугите му в популяризирането на древната българска, и в частност варненска, култура и история.