Четвърти пожар за три години: Рибарското селище на Златни пясъци отново горя

 

В рибарското селище „Френклиман“ край Златни пясъци отново стана пожар. Той избухна в началото на миналата седмица и за него първо съобщиха граждани, които са станали свидетели на инцидента. От пресцентъра на ОД МВР – Варна, потвърдиха информацията и дадоха подробности по случая.

Пожарът е възникнал около 17,40 ч. в понеделник при ремонтни работи и от него е унищожена една рибарска барака. На място са изпратени три екипа, които са потушили пламъците, но са останали още известно време на място, за да се уверят, че съседните постройки няма да пламнат от неизгасени въглени.

Това е четвъртият пожар в рибарското селище в последните три години. През ноември 2016-а беше най-големият огнен инцидент, който изгори около 15 рибарски хижи. През февруари и през април 2017-а във „Френклиман“ отново бушува огън, като при двата случая бяха унищожени по две бараки. За щастие, както и при предишните инциденти, и този път пожарът се размина без пострадали хора. В случая явно няма място за съмнение как се е стигнало до огнения инцидент. При предишните случаи обаче рибарите имаха съмнения дали не става въпрос са палеж. Не е тайна, че селището е разположено на частен терен, към който съвсем естествено собствениците имат претенции. Рибарите обаче не го напускат и се стремят да съхранят мястото такова, каквото е.