Честит празник!

9 септември e дата, приемана нееднозначно от българското общество, но еднозначно сложила край на един мракобесен период и началото на нов – на съграждане и развитие. Благодарение на труда и саможертвата на тези, които с ентусиазъм и плам започват да строят съвременна България след унищожителните войни от началото на миналия век, днес още се ползваме от техните постижения – пътища през скалите, заводи, развито селско стопанство, мрежа от болници и в най-малките населени места, училища и образователна система, създавала години наред най-грамотните хора в Европа.

Паметта за историята и за 60-те милиона, загинали през пагубната Втора Световна война, почитта към далите здравето и живота си за защита на обществените ценности, мечтата за силна и справедлива държава, крепят днес вярата, че можем да намерим отново правилната посока на съграждане, толерантност и възход.

В последните 33 години обществото ни мина през всякакви крайности. Рушихме паметници, затваряхме заводи, унищожавахме стопанства, обезлюдихме селата, изпразнихме училищата в тях, прогонихме си децата, потъпкахме старините на бабите и дядовците си. Срамно и недостойно пред паметта на тези, които с кръвта си извоюваха за нас свобода и възможности! На тяхната памет дължим да се осъзнаем, да разкъсаме порочните схеми, да накажем виновните и да започнем на чисто – така, както го направиха нашите бащи преди 78 години – с чисти сърца, ентусиазъм, мечти и много, много работа. За да имаме отново силна и справедлива държава!

Прекланям глава пред ветераните, благодарение на които днес имаме здравата основа, върху която само трябва да надграждаме. Респект и поклон!

Борислав Гуцанов, председател на Националния предизборен щаб на „БСП за България“, водач на листата в 3 МИР – Варна