Черно море Тича се върна на пътя на победите!

 

Симеон Илиев с 22 точки и 14 борби

Новият състав на Академик София, сформиран предимно от юноши, отстъпи в първия си двубой след раздялата с „ЛУКойл“ със 70:101 от Черно море Тича като гост във Варна.
„Моряците“ не можеха да разчитат на Милян Боцка, но центърът Драган Тубак се прибра навреме за двубоя.
И без Боцка обаче, Черно море нямаше особени проблеми, като след първия кош на Академик в срещата, направи серия от 19:0 и така се откъсна далеч напред. Постепенно разликата растеше, като в началото гостите имаха сериозни проблеми да отбележат, а след това не можеха да спрат повече устрема в нападение на варненци. Черно море също пусна доста от юношите си в игра в последната четвърт.
Симеон Илиев завърши с 22 точки и 14 борби за победата, 17 реализира Венелин Христов, а Кристиян Кръстев добави 14.
Александър Милов, единствен над 19 години в тима на Академик, наниза 33 точки, Николай Леков вкара 8, а Лъчезар Димитров завърши със 7 точки, 6 борби и 6 асистенции.

Дарин Великов:
Имахме кадрови проблеми, но бяхме длъжни да победим

Треньорът на Черно море Тича Дарин Великов бе доволен от успеха над Академик снощи. С него варненските баскетболисти прекъснаха „черната“ си серия от четири мача без успех.
„За резултата няма смисъл да говорим. Дори намалихме оборотите в четвъртата част. Не сме търсили някакви разлика, за да се доказваме срещу отбора на Академик. На съперника му е все пак първи мач. Това са юношески национали. Имахме доста проблеми с контузени играчи. Видяхте, че и нашите юноши се включиха в мача. Разполагахме само с трима външни състезатели, така че и ние си имахме нашите проблеми. Това бе един рутинен мач, който трябваше да спечелим. Радвам се, че всички допринесоха за тази победа. Нямам представа кога ще се завърне Боцка. Знаете, че процедурите са доста дълги около работната виза и са свързани с доста институции. Той задължително по това време трябва да бъде извън България“, каза наставникът на варненци.
Мнението си след двубоя даде и треньорът на Академик Георги Давидов, който игра и при „моряците“ преди години: „Положителното нещо е самият отбор. Нямам статистика в ръцете си, защото тя не ме интересува в момента. Единственото нещо, което искам и си пожелавам, е момчетата да запазят ентусиазма си в тренировъчния процес. Не игра и една основна фигура за нас Алипиев, тъй като има здравословни проблеми. Момчетата загатнаха някои неща, но ние не можем да прескочим фактора време. За някои от момчетата това бе първа изява в НБЛ. Нормално е да е имало притеснение, а в някои и малко страх. Това е съвсем нормално. Аз заставам твърдо зад тях и тепърва ще усъвършенстваме много, много неща“.

„Моряците“ не срещали реална подкрепа от местната власт

Борис Стоянов, изпълнителен директор на Черно море Тича, коментира състоянието с мъжкия отбор и проблемите с финансирането на школата. „Полагаме много усилия нещата във варненския баскетбол да се случват, да се развиваме като клуб и всички, които обичат баскетбола във Варна, да се радват на изявите ни от най-малките до силен мъжки отбор. До момента се случва така, че на ниво местна власт не срещаме реална подкрепа. Пожеланието ми за 2018 година е това да се промени и да успеем да превърнем този разговор с различни представители на местната власт в нещо конкретно и реално. Най-вече да запазим школата и да можем да имаме конкурентоспособен клуб на всички нива“, каза Стоянов.

Бивш играч на варненци става треньор по баскетбол

Бившият баскетболист на Черно море и настоящ на Левски 2014 Джими Хънт ще се насочи към треньорската професия, след като ЛУКойл стана спонсор на отбора. Това разкри старши треньорът на тима Константин Папазов.
„В прекрасни отношения сме с Джими Хънт. Той се ожени в България, в един момент за него е съвсем нормално водещо да бъде семейството. Джими има амбиции да бъде треньор и да работи с деца. Помогна на Левски в началото, запазваме прекрасни отношения. Вярвам, че със знанията си ще помогне. За всяко дете треньор американец е атрактивен“, заяви Папазов.
В кариерата си Джими Хънт е играл още за Алпос Шентюр, Дойче Банк Скайлайнърс, Полония Варшава, Ямбол, Балкан, Флорида Флайт, Евроинс Черно море и БК Колин.