Черно море скърби за адмирал Янакиев

 

Футболисти, шефове и ветерани на поклонението на славния главнокомандващ на ВМС
утре

В „Черно море” скърбят за адмирал Васил Янакиев, който почина на 89 години в събота в 4 часа сутринта. През 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век Янакиев бе с основна заслуга за безупречната финансова и организационна стабилност в клуба. Той изгради и футболната зала „Владислав”.
Адмирал Янакиев бе главнокомандващ на Военноморския ни флот 22 години. По негово време дружеството премина към флота и се казваше ФСФД „Черно море”. В резултат на това много спортисти и футболисти получиха военни звания. Сред тях са Ивайло Маринов, Христо Борисов, Тодор Марев и други.


Янакиев остави следа и на международното спортно поле. Под негово ръководство се провеждаха традиционните турнири по волейбол „Варненско лято” и спортна гимнастика, като благодарение на тях Варна придоби световна известност на отличен организатор.
Поклонението пред тленните му останки на адмирал Яакиев е утре (вторник) от 10 часа във Военноморския клуб и на него ще присъстват бивши футболисти, спортисти, шефове и ветерани на „моряците”. Погребението е от 12 часа на Старите варненски гробища.
Междувременно треньорът на „Черно море“ Георги Иванов засили съмненията, че първият мач в първенството с Витоша може да не е на „Тича”, тъй като новото тревно покритие още не е готово за игра.
Запитан ще играят ли с „Витоша“ в своя дом, Гонзо бе лаконичен: „Не питайте мен за това. Ако стадионът е готов, разбира се, че ще играем на него.”
При положение, че „Тича” не става за футбол до седмица, „моряците” ще приемат новака в елита на 15 юли от 18,45 часа в Каварна.
Иначе Гонзо съобщи, че Емил Михайлов и Витиня ще подновят пълноценни тренировки от днес и ще са на линия за старта на сезона.
В събота Черно море представи отбора си за новия сезон, а после победи румънския „Дунареа” с 3:1 на „Младост”. За успеха два пъти вкара Цветелин Чунчуков (30, 54), а веднъж – Атанас Зехиров (56).
За „моряците” играха: 25. Иван Дюлгеров, 73. Ондрей Сукуп, 23. Илиас Хасани, 15. Александър Александров, 17. Мартин Костадинов, 21. Георги Илиев, 14. Георги Божилов, 22. Мариян Огнянов, 18. Атанас Зехиров, 13. Иван Коконов, 9. Цветелин Чунчуков (от 59-ата минута 26. Иван Дичевски, 5. Стефан Станчев, 66. Орлин Старокин, 6. Александър Цветков, 8. Емил Янчев, 3. Ертан Томбак, 70. Борислав Балджийски, 10. Илиан Илиев, 97. Николай Минков, 29. Марек Кузма).