Черно море се мести в ДКС! Патрика обеща ново лице

 

 

 

 

Баскетболният Черно море Тича се завръща в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта. Именно там ще играе домакинските си мачове от новото първенство тима на Галин Стоянов-Патрика. „През новия сезон имаме по-големи амбиции и изисквания от миналата година“, каза наставникът. Той допълни, че със сигурност отборът е променен в сравнение с предишния шампионат. Според специалиста „моряците“ във времето ще показват все по-голямо израстване. Стоянов коментира, че във всеки мач Черно море Тича ще излиза за победа.

Патрика направи и анализ на отборите преди първенството. “Фаворитите са ясни – това са финансово обезпечените отбори като Левски ЛУКойл, Балкан, Рилски Спортист, Берое и Академик (Пд). Те могат да си позволят доста добри чужденци. Стигаме до един Спартак (Плевен), който събра много качествени и силни български баскетболисти. Ние сме заедно с Ямбол, Черноморец (Бургас) и Академик (София). Но това сме отбори, при които ще е много важна мотивацията и факторът домакинство. Със сигурност ще излизаме за победа във всеки един мач. Това ви го гарантирам. Знаете, че миналата година това ни помогна да бием отбор като Берое, например, така че защо да не се случи това и сега”, каза той.

“Надявам се опитните състезатели да успеят да помогнат на по-младите”, заяви още треньорът. Според него отборът ще бъде все по-силен и по-конкурентоспособен с времето.

За подготовката на отбора Патрика добави, че този период е за различни експерименти. В отговор на въпрос доколко е готов тимът за началото на надпреварата в НБЛ, той каза, че това ще се види в мачовете. Имал е желание да привлече популярни играчи в състава, но изведнъж инвестициите в това начинание са станали твърде високи. Затова той се спрял на настоящия състав с опции за надграждане. Той обаче бе категоричен, че при равни оферти, ухажваните играчи със сигурност щели да избират варненския клуб, но големите бюджети на останалите тимове са накланяли везните към тях.

За новия сърбин Коча Йовович треньорът каза много добри думи. На този етап това ще е съставът, на който ще се разчита.

Черно море Тича вече стартира с мач срещу Академик в Правец, но феновете ще могат да видят за първи път любимците си тази седмица – на 10 октомври (четвъртък) от 18 ч. срещу Левски ЛУКойл. От клуба призоваха публиката да подкрепи отбора в първенството, като обеща страхотни забавления за зрителите, като голяма част от тях са заимствани от чуждестранни и по-напреднали първенства от българското.

„Най-добрата новина е, че клубът е спасен. Вече има официално спонсор, което гарантира участие в мъжкото първенство. Нещата във варненския баскетбол са нормализирани“, посочи и Георги Ганчев – президент на Черно море Тича. Варненци бяха в изключителна финансова криза, но успяха да излязат от нея. Има официален спонсор, чието име на този етап не се коментира. Клубът е напълно обезпечен финансово.

Съставът на Черно море Тича: 1. Михаил Молдов (гард, 193 см, 85 кг), 4. Пламен Алексиев (гард, 180 см, 75 кг), 5. Николай Георгиев (център, 205 см, 101 кг), 7. Симеон Илиев (крило, 204 см, 98 кг), 10. Веселин Георгиев (крило, 192 см, 92 кг), 12. Мартин Стефанов (крило, 203 см, 92 кг), 13. Александър Стойков (крило-гард, 197 см, 82 кг), 14. Кристиян Кръстев (крило-център, 200 см, 98 кг), 23. Мартин Йорданов (крило, 207 см, 104 кг), 26. Коча Йовович (гард, 187 см, 82 кг), 29. Цветомир Куртев (гард, 195 см, 94 кг)

 

 

Четирима варненци ще играят за България (17)

 

 

България ще започне подготовката за световното първенство по баскетбол за юноши до 17-годишна възраст догодина с турнир в Шумен. Както е известно, през юли 2020 г. София ще е домакин на шампионата на планетата за тази възраст. Българският отбор ще се събере за пръв път през новия сезон от 10 до 13 октомври за участие в организирания от местната община и клуб международен турнир в Шумен. В състава има и четирима играчи на варненския Черно море Тича. Това са Любомир Керемидчиев, Никола Станчев, Иван Спиров и Димитър Евгениев.

Съперници на тима ни ще са клубен отбор от Сърбия, националният отбор за юноши до 18 години на Северна Македония и юношите до 18-годишна възраст на домакина Шумен.

Поради началото на сезона в Испания и Германия в турнира няма да могат да се включат Константин Костадинов от Реал Мадрид и Иван Борисов от Байерн Мюнхен.

Треньорите на националния отбор Даниел Клечков и Стойо Чолаков се спряха на следните 12 момчета, които ще участват в турнира:

Любомир Керемедчиев (Черно море Тича)

Михаил Комбаков (Берое)

Георги Герганов (Тунджа Ямбол)

Томас Читадзе (Черноморец)

Виктор Гергов (ЦСКА)

Николай Нинов (Тунджа Ямбол)

Никола Станчев (Черно море Тича)

Румен Георгиев (Рилски спортист)

Димитър Евгениев (Черно море Тича)

Младен Георгиев (Берое)

Иван Спиров (Черно море Тича)

Андон Вачев (Тунджа Ямбол)