Частната конкуренция убива общинските здравни заведения

Веселин Златков

Общинските диагностично-консултативни центрове (ДКЦ) във Варна имат общ проблем с конкуренцията на частните здравни заведения, липсата на специалисти и остарялата база, която не могат да поддържат със собствени средства. Това стана ясно от разглеждането на годишните им отчети пред стопанската комисия на общинския съвет.
Независимо дали за 2016 година отчитат печалба или загуба, всички бивши поликлиники във Варна отчитат споменатите затруднения. Най-тежка изглежда ситуацията в ДКЦ „Чайка“ и ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в „Аспарухово“. И двете дружества отчетоха счетоводна печалба за тази година, но имат стари задължения и по мнението на общински съветници са на практика декапитализирани.
„В центъра в „Аспарухово“ има течове, лекарите се отказват да работят там, защото достъпът до здравното заведение е труден, а и няма специалисти, които могат да привлекат пациентите. В ДКЦ V, което е до ромската махала, също има проблем с достъпа, защото там минава един-единствен автобус от градския транспорт. Задно с това, много от пациентите са неосигурени. „Проблемът с липсата на кадри е национален. Скоро ни очаква катастрофа, защото все по-малко от лекарите остават в страната“, коментира пред общинските съветници д-р Галина Павлова, управител на ДКЦ V. Тя обясни също, че около общинските здравни заведения
никнат лаборатории и медицински пунктове в гаражи, където се правят изследвания. Те подбиват цените на услугите в ДКЦ-тата и буквално крадат персонала им.
„Заобиколени сме с 6-7 частни здравни заведения, а нямаме дори и паркинг, което силно затруднява пациентите дори да стигнат до нас“, заяви и д-р Соня Цекова, управител на ДКЦ IV. Бившата поликлиника на Окръжна болница остава едно от най-натоварените общински здравни заведения, което позволява сами да се справят разходите за консумативи и техника.
Съветници от различни политически групи изразиха притеснения за състоянието на общинското здравеопазване на заседанието на комисията „Собственост и стопанство“.
Христо Атанасов (ЗНС „Ал. Стамболийски) директно заяви, че общината трябва да мисли или за инвестиции в здравеопазването, или за приватизация. Той и другите двама негови съпартийци в общинския съвет обявиха, че принципно ще гласуват „въздържал се“ при приемането на отчетите на здравните заведения. Причината е, че въпреки решение на местния парламент, управителите им не са представили анализи за бъдещето им развитие.
На няколко заседания на Общинския съвет кризата в общинското здравеопазване е изтъквана като сериозен проблем и от БСП. Социалистите на няколко пъти предложиха да има специализирана сесия по темата, но мнозинството заобикаля въпроса.
Дори и в редиците на управляващите от ГЕРБ се чуват гласове за радикални промени в бранша. Такива неведнъж е предлагал съветникът д-р Веселин Ангелов, но неговите колеги от мнозинството до момента ги пренебрегват.