ЦСКА с Божил Колев сваля славния Аякс от световния връх

 

Варненският футболист играе през цялото време при великата победа с 2:0

В рубриката „История” припомняме големи мачове и успехи на спортисти от Варна. Целта ни е поколенията да знаят кои техни съграждани са писали спортната слава и са градили спортния имидж на града с изявите си по терени, писти, басейни, водни канали и в зали, с екипите на местни и български клубове, както и с този на националния тим.

Легендарният варненски футболист Божил Колев преди малко повече от 42 години е сред главните герои на ЦСКА, постигнали една от най-великите победи в българския футбол.

На 7 ноември 1973-а армейците детронират славния Аякс с 2:0 след продължения в София и го свалят от световния футболен връх. Историческият двубой на стадион „Васил Левски“ гледат над 70 000 зрители. През цялото време в състава на домакините е юношата на Черно море Божил Колев, който е сред най-добрите на терена и с огромна заслуга за триумфа. Димитър Марашлиев открива в 66-ата мин, а Стефан Михайлов довършва гостите в 116-ата.
В онази вечер е поставен и краят на ерата Аякс. Отборът е три пъти поред европейски шампион, носител на Междуконтиненталната купа и Суперкупата на Европа. Футболистите му са основоположници на тоталния футбол и съставят гръбнака на националния тим на Холандия, който година по-късно ще стигне финал на световното първенство. „Аякс гази наред и унижава съперници, като Байерн, Реал, Ювентус, Интер, Милан, Арсенал, Бенфика и Атлетико (Мадрид).
Година по-рано грандът от Амстердам елиминира армейците след 3:1 в София и 3:0 у дома с два гола на Йохан Кройф. Последният не е в състава, който губи на „Васил Левски“, тъй като е преминал в „Барселона“, но в 11-те са девет национали – Вим Сурбиер, Бари Хулсхоф, Ари Хаан, Хорст Блакенбург, Рууд Крол, Джони Реп, Йохан Неескенс, Гери Мюрен и Пит Кайзер. Седмици по-рано те са вдигнали Суперкупата след загуба от Милан с 0:1 и победа с 6:0.
В София обаче аяксите си намират майстора в лицето на Божил Колев, Димитър Пенев, Георги Денев, Йордан Филипов, Иван Зафиров, Цоню Василев, Аспарух Никодимов, Петър Жеков и Димитър Марашлиев и след тази среща за тях вече се говори в минало време. ЦСКА се класира за 1/4-финала в КЕШ, където отпада от следващия крал на Стария континент Байерн след 1:4 в Мюнхен и 2:1 в София. При успеха в реванша Божил Колев вкарва първия гол от дузпа в 41-ата мин.

ЦСКА – „Аякс“ 2:0

Голмайстори: Марашлиев-66, Ст. Михайлов-116
ЦСКА: Й. Филипов, Ив. Зафиров, Б. Колев, Ц. Василев, Д. Пенев, Б. Средков, Асп. Никодимов, Г. Денев, Цв. Атанасов (107-Ст. Михайлов), П. Жеков, Д. Марашлиев (106-Пл. Янков)
„Аякс“: Стуй, Сурбиер, Хулсхоф, Блакенбург, Крол, Хаан, Неескенс (77-Шипхер), Г. Мюрен, Реп, Мулдер (70-Ван Дорт), Кайзер
Съдия: Букели (Швейцария)
Стадион „Васил Левски“, 70 000 зрители