Цивилни полицаи дебнат джебчии край морето

 

Кражбите по морето се увеличават значително през лятото. Цивилни полицаи във Варна вече следят за крадци на плажа и на най-оживените места в града. 19 са регистрираните джебчийства от началото на годината до сега, съобщи БНТ.
Много от случаите обаче остават извън статистиката, защото потърпевшите не подават сигнал в полицията. Джебчийските кражби са целогодишен проблем във Варна. Дойде ли лятото обаче, опасността от обир на улицата нараства, защото в града и близките курорти пристигат гастрольори от цялата страна. Плажът е притегателно място за крадците заради оставения без надзор багаж.
Джебчиите са изключително изобретателни, мобилни са и бързо се събират там, където има много хора. Ивана Милева – говорител на ОД на МВР във Варна: „Иначе профилът не се е променил. Преди всичко жени, които използват тълпите, струпването на хора, невниманието на туристите, за да се възползват от техните вещи.“
През лятото униформени полицаи патрулират на местата, където има много туристи. Крадците обаче трябва да знаят, че навсякъде ги дебнат и полицаи под прикритие.
„Има полицейски служители, които са цивилни, без отличителни знаци, така че да са част от множеството и да не бъдат разпознавани. Плажните алеи също са места, които са в полезрението на полицейските служители“, казва още Милева.
Жителите и гостите на града не трябва да разчитат само на полицията, а винаги да имат едно наум. От полицията съветват да не оставяме вещите си без надзор и да не носим големи суми пари.
„Ако това се налага, нека да бъдат разпределени на различни места. Да не са само в портмонето или само в чанта, нека да бъдат разделени, за да можем да минимизираме щетите при евентуална джебчийска кражба“, допълни говорителят на ОД на МВР – Варна. Ако не искате да имате горчив спомен от лятната си ваканция, не трябва да забравяте, че крадците никога не почиват.