ХХVІІ Международен куклен фестивал: Държавният куклен театър с Голямата награда “Златният делфин”

 

В тържествена атмосфера миналия петък в залата на Държавен куклен театър Варна бяха обявени наградите на ХХVІІ Международен куклен фестивал „Златният делфин”, който се организира от Държавен куклен театър Варна и СНЦ „Златният делфин“. Международното събитие, което е първият у нас фестивал на кукленото театрално изкуство, се провежда под егидата на Министерството на културата, Община Варна, Българския център на УНИМА, Съюза на артистите в България. Тази година „Златният делфин“ преминава под знака на инициативата „Варна – Европейска младежка столица 2017“.


Журито на 17-ото издание на фестивала беше с председател театроведът Красимира Филипова и членове режисьорът Георги Михалков,сценографът Огняна Серафимова, проф. Шу Минг – директор на Азиатската асоциация за куклено изкуство и Андреа Джакомети – композитор, президент на Културна асоциация „Умбри-А Кончерто” – Италия.
Голямата награда “Златният делфин” беше присъдена на Държавен куклен театър Варна, за визуалния спектакъл по мотиви от древната митология „Орфей”. Режисьор е Боян Иванов, сценографията и костюмите са на Свила Величкова, хореографията на Татяна Соколова, музиката на Христо Намлиев, а видеомапингът на Тодор Тодоров.
Отличието развълнува силно цялата трупа на театъра домакин на фестивала. Директорът на ДКТ Варна Вера Стойкова изрази емоциите на своите колеги непосредствено след връчването на статуетката: „Всички сме много щастливи, защото спектакли като „Орфей“ са един голям експеримент. А в днешно време не е лесно да се рискува с експерименти. Но в случая, както става и в легендата за Орфей, силата на изкуството победи. Наградата е още по-специална за нас, защото е спечелена сред голяма конкуренция. Безкрайни благодарности към целия екип, който стои зад спектакъла, и към журито, което ни оказа тази висока чест.“
При спектаклите за деца наградата за режисура беше присъдена на Катя Петрова за спектакъла „Хуан Дариен – Момчето-тигър” на Столичен куклен театър. Този спектакъл донесе още призове на своите създатели – наградата за сценография – на Майя Петрова и наградата за оригинална музика на Христо Йоцов. Наградата за женска роля заслужи любимката на варненските деца – актрисата Вера Стойкова за ролята на Мечо Пух в спектакъла „Мечо Пух” на Държавен куклен театър Варна с режисьор Бисерка Колевска. Наградата за мъжка роля отиде при Цветелин Павлов за ролята на Хуан Дариен в спектакъла „Хуан Дариен – Момчето-тигър” на Столичен куклен театър.
При спектаклите за възрастни награда за режисура получи Веселка Кунчева за спектакъла „Дама Пика” по А. С. Пушкин на Държавен куклен театър Пловдив. Награда за сценография взе Мариета Голомехова за спектаклите „Страх” на Държавен куклен театър Стара Загора и „Дама Пика” на Държавен куклен театър Пловдив. С приза за оригинална музика беше отличен Христо Намлиев за спектаклите „Орфей” на Държавен куклен театър Варна и „Дама Пика” на Държавен куклен театър Пловдив. Три награди бяха присъдени за мъжка роля – на Камен Асенов за ролите му в спектакъла „Авеню Q” на Столичен куклен театър, на Любомир Желев за иновативния театрален език в ролята на Грегор в спектакъла „Семейство Замза” на Театрална работилница „Сфумато” и на актьорския екип на спектакъла „1000 дузини”- Елиас Ержабек, Степан Лустикр, Милан Ведрал и Якуб Максимов от театър „Плата Къмпани” Прага, Чехия.
Награда за дебют, учредена от Съюза на артистите в България, получи Миляна Ношкова за ролята на Евридика в спектакъла „Орфей” на Държавен куклен театър Варна. Наградата за майсторско техническо осъществяване също отиде в Държавен куклен театър Варна – тя е за техническия екип на спектакъла „Орфей”.

Нина Локмаджиева